BoekenBoekrecensiesDe familie Lazuriet - Ernest van der Kwast

De familie Lazuriet – Ernest van der Kwast

-

Omslag De familie Lazuriet

De familie Lazuriet is de allerrijkste familie van de hele wereld. Er zijn vier Lazurieten: Vader, Moeder, James en Victoria. Ze wonen ver weg op een plek die niemand kan vinden in een groot en prachtig paleis. De kinderen James en Victoria krijgen alles wat ze willen en worden op hun wenken bediend door robots. Deze zogenoemde Kopkleppers doen alles wat de kinderen maar willen.  Een brandweerauto? Een drietraps raket? Elke dag een nieuwe pony! Geen probleem. Maar toch zijn James en Victoria nooit tevreden en vervelen ze zich altijd. Dus als er opeens een vreemde vogel in hun kamer staat, hollen ze daar graag achter aan.

Verwende mormels
De kinderen Victoria en James hebben alles wat hun hartje begeert en hoeven nooit iets zelf te doen. Ze wonen in een prachtig blauw paleis waar alles van het kostbare gesteente lazuriet gemaakt is. Toch zijn ze niet tevreden. Eigenlijk zijn het verwende mormels die gillen en krijsen als er iets niet naar hun zin is (en dat is best vaak). In het prentenboek wordt dat in woord en beeld duidelijk gemaakt.  Op een witte achtergrond staan in het eerste deel van het boek illustraties van het blauwe, ietwat koele, paleis. Zelfs de haren van de Lazurieten zijn blauw. Overal zijn robots te zien die aan het werk zijn. Zo is er een robot die met een bakje klaar staat om de snottebel van James op te vangen. Echt tevreden zien Victoria en James er ook niet uit. Op een van de illustraties kijkt James zelfs boos en ontevreden en Victoria erg hooghartig. De illustraties tonen wat druk en apart maar dat sluit juist erg goed aan bij de tekst

Deze familie is zelf absurd te noemen. Want in welk gezin lopen er nu tientallen pony’s in alle maten en kleuren door het huis? En een moeder die een gebit heeft van schitterende blauwe lazuursteentjes is toch ook niet heel gebruikelijk. De robots heten Kopkleppers, een lekkere gekke naam die vooral bij kleuters wel aan zal slaan. Het is grappig wat voor woorden er allemaal verzonnen zijn voor de robots. Zo zijn er bananenpelkopkleppers en zelfs buitenstebinnenkopkleppers die alle kleren binnenste buiten omkeren.

Het is vertederend om te lezen en zien hoe de kinderen heel voorzichtig gaan fantaseren. Hoe meer ze verzinnen des te maller worden ook de woorden in de tekst.

Kleuters zullen het waarschijnlijk wel kunnen waarderen dat James en Victoria alles mogen wat ze maar kunnen wensen. Thuis en op school horen ze vaak genoeg nee! Fantaseren over een gekke wereld waar dat wel kan past goed bij de leeftijd. De teksten vind ik wat te lang voor in een prentenboek. Ik ben bang dat kleuters tijdens het voorlezen de draad kwijt raken of afgeleid worden. Ook staan er zo nu en dan best moeilijke woorden in de tekst vind ik.

De vogel van verbeelding
Wanneer de kinderen de vogel van verbeelding achterna gaan en diep onder de grond in een lazurietmijn terecht komen verandert de sfeer van het boek.  De achtergrond van de pagina’s hebben frisse kleuren of zijn juist zwart. Op een pagina die bijna helemaal zwart is vertelt de vogel van verbeelding dat Victoria en James alles kunnen zien wat ze geloven. Het is vertederend om te lezen en zien hoe ze heel voorzichtig gaan fantaseren. Hoe meer ze verzinnen des te maller worden ook de woorden in de tekst. Zo vraagt de vogel van verbeelding bijvoorbeeld of ze iets hoteldebotelstapelzots kunnen verzinnen. Erg leuk om tijdens het voorlezen ook aan mee te gaan doen, bovendien zijn kleuters vaak dol op malle woorden. Dit deel vond ik zelf het mooiste en leukste deel van het boek.

Het einde is helemaal open: Ze vliegen weg en niemand heeft ze ooit nog gezien. Nu kunnen de kleuters zelf fantaseren wat er met de kinderen gebeurd is, wat natuurlijk ook leuk kan zijn. Toch heeft het voor deze leeftijd mijn voorkeur aks het einde wat duidelijker is.

Conclusie
De familie Lazuriet is een fantasievol prentenboek over een aparte en absurde familie. Het verhaal van twee kinderen die alles mogen en omringt zijn door robots zal zeker bij kleuters aanspreken. Jammer is het dan dat er wat moeilijke woorden in de teksten staan en de teksten wat lang zijn voor een prentenboek. Het tweede deel heeft een andere sfeer en laat kinderen zien hoe Victoria en James hun verbeelding gaan gebruiken. Dit levert mooie illustraties en grappige zinnen op. Het open einde van het boek is wat mij betreft niet echt een succes.

[product_page sku=”9789045116037″]


De familie Lazuriet Boek omslag
De familie Lazuriet

Ernest van der Kwast


9789045116037

Querido

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Connie Flipse
Connie is altijd al een enthousiaste lezer geweest, als kind ging ze minstens 1 keer in de week naar de bibliotheek om nieuwe boeken te halen. Ze leest bijna alle genres maar heeft vooral aan fantasy haar hart verloren. Door haar kinderen leerde ze de Young Adult fantasy kennen die ze nu naast de volwassen boeken graag leest. In haar boekenkast staan veel fantasyboeken waarvan minstens de helft van Nederlandse auteurs is. Vaak gesigneerd omdat ze samen met Jeroen (haar man) graag naar fantasyfestivals gaat en daar bijna altijd wel één of meer boeken koopt.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties