BoekenBoekinterviewsInterview met Wim Slierendregt over debuut: Terug naar Shangri-La

Interview met Wim Slierendregt over debuut: Terug naar Shangri-La

-

Wim Slierendregt zit niet graag stil en schreef op zijn website (schrijvervanonzin.eu) korte en lange verhalen, helse sprookjes en columns. Vorige maand verscheen zijn eerste roman, Terug naar Shangri-La, wat een mooie aanleiding was om hem wat vragen te stellen.

Je schreef al langer kinderverhalen voor je kleinkinderen, zijn er onderdelen daarvan in dit boek terechtgekomen?

Nee, er zijn geen onderdelen in dit boek gebruikt. Die kinderverhalen staan helemaal los van dit boek, het heeft een andere sfeer. Ik ga ze wel ombouwen tot echte kinderverhalen door de eigen familieverwijzingen eruit te halen. Ik ben nu ook veel verder in de techniek van het schrijven sinds die tijd.

Voor het daadwerkelijk schrijven van je debuut las ik dat je ook wat schrijfcursussen hebt gevolgd. Wat was hetgene dat jou het meeste heeft geholpen bij het schrijven van dit verhaal?

Vooral de technieken hebben mij geholpen, maar ook waren de opmerkingen bij de manuscriptbeoordeling eye-openers, daar heb ik nog het meeste van geleerd. Schrijven is een ambacht en net als timmeren moet je dat leren, daar zijn cursussen prima voor.

Je mengt verschillende mythes of achtergronden bij elkaar in je boek, zoals het mythische Shangri-La en Arthuriaanse figuren. Zijn dat verhalen waar je zelf ook veel interesse in hebt?

Ja, ik hou van geschiedenis en speur vaak op internet naar interessante gebeurtenissen of mensen waar ik een verhaal aan kan vastknopen. Zo heb ik een hele serie korte verhalen geschreven over de wat minder brave pausen en daar waren er heel veel van. Dit wordt waarschijnlijk een volgende boek.

Kun je wat meer vertellen over Shagri-La in je verhaal en de achtergrond van de buitenaardse Shangri-Lanen?

Hoe ik op Shangri-La gekomen ben , weet ik niet meer. Ik vond het een goede titel. Over Merlijn en koning Arthur zijn boekenkasten vol geschreven. In mijn boek geeft ik mijn invulling over deze persoonlijkheden. Arthur is daarin bijvoorbeeld een dronken hoorntjesdrager, Merlijn blijft ook in mijn verhaal een gevaarlijk persoon maar ook iemand die houdt van lekker koken. Shangri-lanen zijn in mijn verhaal humanoïden die zo’n 4000 jaar oud kunnen worden en leven op een wereld die bestaat uit hoogwaardige techniek en magie. In mijn tweede deel komt dat meer aan de orde.

Je zegt tweede deel. Heb je eventuele vervolgen al helemaal in je hoofd zitten?

Het boek is als zelfstandig verhaal geschreven. Pas toen een proeflezer vroeg: ‘komt er een tweede deel?’, ben ik over een tweede deel na gaan denken. Ik ben daar nu heel ver in, misschien is het halverwege volgend jaar klaar. Of er nog meer delen komen weet ik niet, het zou kunnen. Ik heb wel aanknopingspunten in het 2e deel. Ik ben daarnaast bezig met een trilogie over een tovenaarstweeling, die als baby door hun ouders naar verschillende werelden zijn gestuurd om hen te redden. In die trilogie vinden de tweeling elkaar, leren ze hun krachten te beheersen en nemen ze wraak op hun oom, de moordenaar van hun ouders. Dat is dus een ander verhaal, het is een stuk complexer met draken, elfen, trollen en dwergen. Ik heb nog geen goed einde en daarom blijft het liggen. Het is wel ongeveer dezelfde doelgroep, zeg maar vanaf zo’n 15/16 jaar en ouder.

En daarna? Heeft het schrijfvirus je te pakken en denk je ook al verder over nieuwe projecten?

Ja, het schrijfvirus heeft mij zeker te pakken. Ik schrijf vrij makkelijk, een idee voor een verhaal heb ik snel. Maar om er dan iets goeds van te maken, dat kost tijd, soms veel. Om een voorbeeld te geven: in een café las ik iets over een bier Biberius dat verwijst naar keizer Tiberius. Daar kan ik iets mee, denk ik dan. Meer hoef ik niet te weten om ermee aan de slag te gaan. Ik heb dan al vrij snel een verhaal in mijn hoofd zitten. Deze week wil ik dat verhaal schrijven en uitwerken. Ik besteed zo’n 20 uur per week aan het schrijven. Elke veertien dagen plaats ik een verhaaltje – dat overal over kan gaan, column achtig – op mijn eigen weblog. Ik heb nu ook een boekje te pakken over de geschiedenis van de Lange Hezelstraat in Nijmegen met allerlei persoonlijke verhalen. Ook daar hoop iets mee te kunnen doen.

Je zegt zelf een boekenverslinder te zijn. Lees je zelf ook het liefst fantasy of sciencefiction?

Ja, dat is lekker ontspannend, natuurlijk Tolkien, Feist, Dick, Vance, Asimov, Douglas Adams, Rowling, Goodkind maar ook Terry Pratchett, Clarke en Wim Gijsen. De absurdistische boeken van Roald Dahl vind ik ook fantastisch. En Zelazny niet te vergeten.

Zijn er schrijvers die veel invloed op je hebben gehad of waar je je aan wil meten?

Eigenlijk de schrijvers die ik hiervoor noemde. Maar ook een verhalenvertellers van stripboeken als Eric de Noorman of O.B. Bommel. Ik wilde dat ik zo kon schrijven, maar dat kan ik niet. Ik leer nog elke dag en ooit hoop ik echt een goede schrijver te zijn. Geen idee of dat ooit lukt. Nee, ik kan me niet aan hen meten. Ik schrijf geen literatuur, ik schrijf makkelijk te lezen lectuur en probeer mensen een paar ontspannen uren te bezorgen.

NB: Later deze week organiseren we een winactie voor het boek van Wim Slierendregt!

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties