BoekenBoekinterviewsInterview met Werner Peeters over De Saga van Nordland

Interview met Werner Peeters over De Saga van Nordland

-

Van Werner Peeters verscheen deze maand het derde deel van De Saga van Nordland, en inmiddels is hij alweer druk bezig met deel 4. In dit interview stelden we hem wat vragen over zijn boeken en zijn wereld.

Je schrijft dat je al jaren een droom had om te debuteren met een fantasyboek. Ben je ook al vanaf je jeugd bezig met schrijven of is dat iets dat je recentelijk hebt opgepakt?

Wel, dat is een goede vraag. Zoals je bij mijn CV kan zien ben ik eigenlijk van opleiding doctor in de wiskunde. Toen ik in de middelbare school afgestudeerd was, en al regelmatig wat kortverhalen had geschreven, twijfelde ik of ik wiskunde of Germaanse zou gaan studeren, omdat ik voor beide wel talent scheen te hebben. Ik koos toen voor wiskunde als beroep, omdat ik dan schrijven als hobby kon bijnemen, omgekeerd zou moeilijker geweest zijn. Maar van het één kwam het ander, en ik heb de eerste jaren van mijn studie niet zo veel meer kunnen schrijven als ik wilde, omdat ik aan een doctoraat werkte. Daarna ben ik ook wiskunde aan de universiteit beginnen doceren, en dat is toch ook een redelijk arbeidsintensief gegeven. Daarnaast ben ik eigenlijk in het schrijven van filmbesprekingen gerold. Ik ben intussen hoofdredacteur van DVDInfo, een filmbesprekingssite waar ik al een jaar of 20 voor schrijf. De laatste jaren heb ik echter de romanschrijfmicrobe opnieuw te pakken gekregen, omdat ik vond dat ik met mijn voorliefde voor taal iets anders wilde doen dan louter filmbesprekingen schrijven, en als je veel films in je leven hebt gezien, dan slaat je fantasie wel eens op hol, en dan rolt zo’n fantasyroman er bij wijze van spreken als vanzelf uit.

Inmiddels zijn er al drie boeken uitgekomen is een tijdsbestek van minder dan 2 jaar. Een tempo waar menig auteur jaloers op zou worden! Wat is je geheim?

De eerste twee boeken, De Dochter van het Licht en De Dochter van de Duisternis, waren aanvankelijk één boek, een dikke turf. Toen ik een uitgever had gevonden, was ik al in het volgende boek, Het Meisje van de Zwaarden bezig, maar diezelfde uitgever vond het eerste boek te dik, vandaar dat ze het in twee hebben gesplitst. Terwijl de eerste twee delen verschenen, werkte ik door aan Zwaarden, maar dat zou ook weer zo’n dik boek geworden zijn. Dus ook dat is in tweeën gesplitst, Het Meisje van de Zwaarden en Het Meisje van de Katten; alleen heb ik van de corona-pandemie gebruik gemaakt om de eerste helft al te finaliseren, ook al omdat veel mensen die de eerste twee boeken gelezen hadden, erg aan mijn mouw aan het trekken waren voor het vervolg. Nu ben ik even bij met schrijven, en het zal nu wel nog even duren voor Het Meisje van de Katten, deel vier, klaar is. Alhoewel, als ik ineens weer een boost krijg, dan kan het snel gaan…

Was het altijd je insteek om er een serie van te maken, of is verhaal tijdens het schrijven zich blijven uitdijen?

Absoluut. Mijn hoofdpersonage, Sigrunn Ingunnsdottir, maakt een hele evolutie mee, waarbij ze van schuchter weesmeisje uiteindelijk de machtigste vrouw van Nordland zal worden – ik hoop dat ik daarmee nog niet te veel heb verklapt. Zoiets is natuurlijk niet in één deel verteld.

Na deel 3 staat ook het vervolg al in de steigers: Het Meisje van de Katten. Heb je al meer delen in je hoofd zitten?

Ik weet héél precies waar ik met mijn verhaal naartoe wil. In de boeken zitten ook al verschillende ogenschijnlijk futiele details, die later nog van belang zullen blijken. Aan de lezer is het om ze te ontdekken. Mooi zou zijn om uiteindelijk op zeven delen te eindigen, omdat zeven een belangrijk getal is in mijn boeken. Mijn hoofdpersonage Sigrunn Ingunnsdottir heeft zeven wat ik Zegeningen noem, bovennatuurlijke talenten die haar meer dan eens in de problemen brengen, want de mensen kijken vooral met afgunst naar haar gaven. Bovendien heeft ze nog maar zes van de zeven Zegeningen bij zichzelf ontdekt. Wat die fameuze Zevende Zegening is, dat is zo een beetje het hoogtepunt waar ik naartoe werk.

Onder andere de naam van het hoofdpersonage, Sigrunn Ingunnsdottir, laat zien dat je inspiratie haalt uit de Noordse geschiedenis/mythologie. Spreekt die wereld jou bijzonder aan?

Absoluut. Ik ben Scandinavië-liefhebber en ben er ook meerdere malen op vakantie geweest. De Noorse mythologie is even rijk en gedetailleerd als pakweg de Griekse, maar vele malen minder bekend. Ik geef aan de zaken wel graag zo’n beetje mijn eigen draai. In mijn verhalen zul je dus geen goden of zo aantreffen die bij wijze van gemakkelijkheidsoplossing het verhaal een hele andere kant opsturen. Bij mij moet de actie voornamelijk van de personages zelf komen en samenvloeien tot een logisch geheel. Mijn fantasy-versie van het middeleeuwse Scandinavië mag dan wel niet historisch accuraat zijn, de sfeer en de setting zijn duidelijk aanwezig.

Kun je ons wat meer vertellen over de wereld en de personages van je boeken?

Nordland is een koninkrijk dat feitelijk iets te groot is om deftig te besturen. Er is een koning aan de macht, Harold Kjellson, maar alhoewel de man gerespecteerd wordt en in een tijd van relatieve vrede leeft, heeft de koning toch niet helemaal de vinger aan de pols over wat er in zijn rijk gebeurt. In het uiterst veraf gelegen dorpje Skolde, waar mijn hoofdpersonage, Sigrunn, vandaan komt, weten ze zelfs amper van zijn bestaan af. Aan de randen van het rijk, idyllische kleine dorpjes, heerst er soms toch ook wetteloosheid, en met een gebeurlijke ramp zoals de aankomst van de reisekjämmer – het rondreizende circus – van Ogrim, kan de sfeer van het éne moment op de andere drastisch omslaan. Voor Ogrim heb ik me laten inspireren op de freakshow van P.T. Barnum. Ik vind het zalig om in zo’n wereld af en toe een kleine anachronistische prik te geven.

Op een foto op je website zit je voor een kast met een mooie selectie fantasyboeken. Welke boeken/auteurs lees jij zelf heel graag?

Mijn favoriet blijft nog altijd Robert Jordan, maar ik laat me in mijn werk vooral inspireren door het werk van de Canadese schrijver Guy Gavriel Kay. Die heeft een hele reeks boeken geschreven (Tigana, A Song for Arbonne, The Lions of Al-Rassan, The Last Light of the Sun, Sailing to Sarantium…) die zich allemaal in dezelfde fictieve wereld afspelen, maar in verschillende landen en tijdvakken. Ook zijn fictieve landen zijn doordrukjes van bestaande landen: Tigana is overduidelijk het Italië van de Renaissance, Arbonne de Provence in middeleeuws Frankrijk, Al-Rassan het Spanje tijdens de bezetting door de Moren… Ik hoop dat de Nordland-saga ook de aanzet kan zijn voor een dergelijke serie. Eén van de personages uit het derde boek, de scheepskapitein Kah-Murduk, komt gezien zijn huidstint en voorkomen eerder uit een zuidelijk land dat Byzantijns aandoet.

Zijn er ook al plannen voor nieuwe boeken wanneer de huidige reeks is afgerond?

Na Nordland zou ik graag ook eens iets doen over Ostland, dat is in mijn fantasie een hybride wereld die een mengvorm kent van Chinese en Japanse cultuur. Ik heb daar ook in één van mijn boeken al naar gehint. Maar ik zal eerst nog eens op reis moeten gaan naar ginder om wat inspiratie op te doen, vrees ik.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

3 REACTIES

  1. Zijn er nog plannen de boeken als e-book uit te geven? Je zou denken dat dat in 2020 inmiddels een normale gang van zaken zou moeten zijn, maar met een uitgever als Boekscout betwijfel ik of dat gaat gebeuren.

    • Jammer dat deze redenering er weer bijgehaald wordt, alsof iedereen die het boek illegaal download anders het boek gekocht zou hebben. En waarom dan niet alleen het eerste boek als e-book uitgeven en pas over een of twee jaar het volgende deel? Nu worden mensen gedupeerd die gewoon op een legale manier digitaal willen lezen of middels een Kobo Plus, Bookchoice of digitaal bibliotheek abonnement. En wat te denken van mensen met een visuele beperking die baat hebben bij een e-reader waar ze de letters heel groot kunnen maken.

      Ik stoor mij enorm aan die conservatieve instelling van kleinere uitgevers. Maar goed dat zal voorlopig wel zo blijven. Jammer, dan lees ik deze boeken maar niet. Gelukkig heeft Zilverspoor inmiddels wel de stap gemaakt, dan heb ik in ieder geval genoeg Nederlandse fantasy en science fiction te lezen.

      En ja, ik heb over al die jaren inmiddels meer dan 700 e-books gekocht.

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties