BoekenBoekinterviewsInterview met Tisa Pescar

Interview met Tisa Pescar

-

 Tisa Pescar zal in april haar nieuwe boek Alfa presenteren op de Elf Fantasy Fair. Na drie boeken bij Uitgeverij Kramat te hebben gepubliceerd komt dit nieuwste boek uit bij Luitingh Fantasy. In dit interview praat ze ons bij over haar nieuwste project, haar schrijfmethode en hoe ze bij Luitingh is gekomen…

Voor je eerste drie boeken, de MaanMysteries, haalde je je inspiratie uit Oost-Europese legendes. Ook je nieuwe boek Alfa put uit die rijke bron. Wat spreekt jou zo aan in deze cultuur?

Volksverhalen hebben me altijd geïnteresseerd, niet alleen de Oost-Europese. Mythen en sagen zitten vol diepere lagen waarin allerlei levenswijsheden verborgen liggen. De wezens die erin voorkomen zijn meestal archetypen. Ze vertellen veel over cultuur en gebruiken. Het is dus niet zozeer een specifieke cultuur die mij inspireert bij het schrijven, maar de folklore die je overal terugziet.

Ik las dat je voor Alfa zelfs naar Roemenië bent gereisd om hier onderzoek te doen. Op welke manieren heeft dit je geholpen bij het schrijven van het verhaal? Kun je elementen noemen die je hebt verwerkt in het boek?

Door het bezoeken van plaatsen die in mijn boeken voorkomen, kan ik me beter inleven in de decors die ik beschrijf. Zo heb ik daadwerkelijk door de bossen bij Sovata gelopen, waar op gehoorsafstand een beer rondscharrelde en waar de afdrukken van wolvenpoten in de modder stonden. Ook heb ik steden bezocht, zoals Târgu Mureș en Cluj Napoca. De sfeer van plaatsen kun je alleen proeven als je er daadwerkelijk naartoe gaat. Eén van de dingen die me bijvoorbeeld opviel, was dat dorpen en steden in Roemenië stuk voor stuk totaal verschillend zijn. Daar kom je niet achter als je thuis achter je bureau blijft zitten.

Ook voor de MaanMysteries heb je uitgebreid onderzoek gedaan door veel tijd door te brengen bij een commune in Frankrijk. Vind je het belangrijk om op deze manier je te verdiepen in datgene je wilt vertellen in je verhalen?

Eigenlijk is het andersom gegaan. Doordat ik in die commune terechtkwam, kreeg ik het idee om mijn boeken in een soortgelijke setting te plaatsen. De commune was een heerlijke plek om te zijn, vrij in vele opzichten. Ik vind het prettig om zoveel mogelijk dingen waar ik over schrijf echt te ervaren, zodat ik me beter kan verplaatsen in situaties en personages.

Is er een specifieke reden dat je Roemenië hebt gekozen als achtergrond voor Alfa?

Een van de hoofdpersonages uit Alfa komt uit Roemenië. Vanwege zijn link met het verleden was Roemenie een logische keus als decor.

Radu is een van de personages uit de MaanMysteries, is het dezelfde persoon die in Alfa de hoofdrol heeft?

Het is inderdaad dezelfde Radu. Alle personages uit de commune komen terug in Alfa. Daarnaast speelt een nieuw personage een belangrijke rol.

Kunnen we Alfa dan zien als een vierde deel in de serie? En is het boek als losstaand verhaal te lezen?)

Net als mijn eerdere boeken bevat Alfa een afgerond verhaal. Voor lezers die voor het eerst kennismaken met de commune is Alfa een prima beginpunt. Wie mijn voorgaande boeken gelezen heeft, zal een gevoel van herkenning ervaren. Kortom, het maakt niet zoveel uit of je het boek met of zonder voorkennis leest. Het kan allebei heel goed.

Je boeken spelen zich af in onze huidige wereld en zijn naar eigen zeggen crossover fantasy. Wat spreekt je aan in dit genre?

De wereld waarin wij leven leent zich prima als decor voor mijn boeken, dus waarom zou ik nieuwe bedenken? Ik vind het leuk om onze menselijke werkelijkheid te vermengen met fantasy-elementen. Die verzonnen werkelijkheid probeer ik dan zo neer te zetten dat ze realistisch overkomt. Het gevolg is dat de sfeer in zo’n verhaal heel ‘gewoon’ kan aanvoelen, terwijl er toch vreemde en bijzondere dingen gebeuren.

Vampieren en weerwolven zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden in de literatuur- en filmwereld. Volg jij ook een beetje wat er geschreven wordt rond dit onderwerp en laat je je erdoor beïnvloeden? (Door bijvoorbeeld bepaalde thema’s die al te vaak worden opgevoerd maar niet op te voeren)

Eigenlijk hou ik me daar niet zo mee bezig. Ik trek mijn eigen plan en geef mijn personages en hun karakteristieken weer zoals ze zich aandienen. Regelmatig blijken personages bijzondere eigenschappen te hebben die al schrijvend opduiken en die ik op voorhand niet had ingecalculeerd. Soms lijken personages zelfs een eigen wil te hebben en kan een verhaallijn een heel andere kant op gaan dan ik van tevoren bedacht had. Ik ga hier altijd in mee, zelfs als het daardoor moeilijk is om weer bij de rode draad van het verhaal uit te komen.

 

Hoe ben je bij Luitingh terecht gekomen en was het eng of moeilijk om de stap te zetten van Kramat naar Luitingh?

Ik was op het juiste moment op de juiste plaats. Daardoor kon het contact met Luitingh-Sijthoff tot stand komen. Over de overstap heb ik geen twijfels gehad. Uitgegeven worden door een grote uitgeverij is de weg naar een groter lezerspubliek. En dat is, naast het plezier dat ik in schrijven heb, de reden waarom ik schrijf. Om zo veel mogelijk mensen met mijn boeken te vermaken.

Speelt je liefde voor muziek ook een rol in je boeken? 

Dat is zeker het geval. Hoewel in de boeken weinig muziek voorkomt, heeft muziek wel invloed op mijn schrijven en andersom. Als ik schrijf draai ik muziek die ik heel bewust heb uitgekozen. Zo kan ik sneller in een bepaalde sfeer komen. Daarnaast heb ik een stuk muziek gecomponeerd bij het beeld dat ik van de eindscene van Alfa heb. Ik zag die scene voor me alsof het een film was en hoorde de muziek er in mijn hoofd al bij. Dat moet er dan uit. Het laatste hoofdstuk van Alfa heb ik geschreven terwijl ik naar dat zelfgeschreven stuk muziek luisterde.

Je schrijft ook geregeld korte verhalen, die onder andere bij Parelz zijn uitgegeven. Vind je het prettig om korte en lange verhalen af te wisselen?

Op het moment heb ik niet genoeg tijd om korte en lange verhalen af te wisselen. Naast het schrijven steek ik veel tijd in mijn bedrijf Beth Boom, dat onder andere fantasy- en cosplayoutfits op maat maakt. Ook reis ik regelmatig mee met de band Klavan Gadjé voor wie ik tijdens optredens merchandise verkoop. Bij het schrijven focus ik momenteel alleen op langere verhalen, zoals Alfa. Of ik in de toekomst weer korte verhalen zal schrijven kan ik nog niet zeggen. Voorlopig zit het er in ieder geval (nog) niet in.

In april ga je naar de Elf Fantasy Fair om je boek(en) te promoten, hoe ervaar je het contact met mensen over je boeken? En wat zijn de leukste reacties die krijgt?

Ik vind het enorm leuk om met lezers kennis te maken, zowel live als via e-mail of via sociale media. Ik spreek op die manier veel mensen die zelf ook schrijven en daar, net als ik, veel plezier in hebben. Wanneer het schrijfproces wat moeizamer verloopt dan ik gewend ben, wat af en toe voorkomt, kunnen reacties van lezers een enorme stimulans zijn. Als ik op zo’n moment een mailtje krijg van iemand die ongeduldig op een volgend boek van mijn hand zit te wachten, is dat een enorm compliment waardoor ik zo weer op stoom ben.

Staan er na Alfa alweer nieuwe (fantasy)projecten op de planning?

Ik ben in ieder geval van plan een vervolg op Alfa te schrijven. Daarnaast heb ik nog wat andere ideeën, waaronder een verhaal zonder fantasy-elementen. Welke verhalen in boekvorm zullen verschijnen zal de toekomst uitwijzen.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties