BoekenBoekinterviewsInterview met Pepper Kay

Interview met Pepper Kay

-

Tijdens de Science Fiction Themaweek werd er al een winactie georganiseerd voor ID-Crisis, een boek uit haar SF-serie over interstellair privédetective Kit Guardner. Vier boeken zijn al verschenen(Slangenkuil, ID-crisis, Vuurstorm en Doodvonnis), een vijfde is onderweg (Maalstroom). Daarnaast liet zij met haar fantasyboek Drakenbloed zien dat zij ook een wereld mét magie weet te creëren. Tijd om de schrijfster wat vragen te stellen!

pepper1

pepper1Je hebt nu vier scifi boeken over Kit Guardner op je naam staan. Heeft sciencefiction je altijd geïnteresseerd?

Nee, eigenlijk niet. Ik was verslingerd aan fantasy, maar ook daar ben ik pas laat mee in aanraking gekomen. De Engelse versie van The Lord of the Rings, een dikke pil van maar liefst 1077 pagina’s, stond al jaren ongelezen in de kast. Het was zo’n boek dat ongevraagd werd toegestuurd door een of andere boekenclub waar we toen lid van waren. Op een gegeven moment werd ik nieuwsgierig waar het nou eigenlijk over ging en las ik de flaptekst. Sindsdien heb ik het boek denk ik wel tien keer gelezen. Het ouderwetse Engels, Middle-Earth, dwergen, elfen, hobbits, dat alles zoog me een wereld binnen waarvan ik het bestaan niet kende. Daarna verslond ik de Wetten van de Magie, het Rad des Tijds, de Kronieken van Thomas Covenant, Anderland, de Kronieken van Aurian en nog veel meer.

Lees je het genre zelf ook meer dan andere en wat zijn voor jou goede scifi auteurs die iedereen toch minstens eenmaal moet hebben gelezen?

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik niet veel sciencefiction heb gelezen. Pas later kwam ik erachter dat sommige series onder de scifi viel, zoals Het Veelkleurig Land van Julian May, de Kronieken van Cadwal van Jack Vance en Duin van Frank Herbert. Sinds ik zelf schrijf, lees ik bewust geen scifi omdat ik niet wil worden beïnvloed. Het is daarom voor mij erg moeilijk om te zeggen welke scifi-auteurs je moet hebben gelezen. Behalve Pepper Kay dan, haha. 🙂

Van welk aspect(en) van het schrijven van sciencefiction in Kit Guardner geniet je het meest? Het bedenken van een toekomstbeeld, technische ontwikkelingen?

Ik ben vertaler van technische documentatie, dus die fascinatie voor techniek zit er wel in. Maar waar ik ook erg van geniet, is het bedenken van de buitenaardse werelden, de planeten met hun (eigenaardige) bewoners en de manier waarop Kit zich daar moet zien te handhaven. Want dat je zonder bescherming in de vorm van kleding, medicamenten of andere hulpmiddelen zomaar op een wildvreemde planeet kunt rondlopen, is niet aannemelijk.

9789460860638Hoe doe jij je research voor je ideeën die je hebt voor de boeken over Kit Guardner?

Wetenschappelijke tijdschriften en websites, artikelen van visionairs zoals Ray Kurzweil, maar ook het nieuws, een krantenbericht of zelfs iets wat iemand in de rij voor de kassa in de supermarkt zegt. Alles kan een “klik” veroorzaken waardoor het in mijn hoofd gaat malen en een eigen leven gaat leiden.

Je hebt daarnaast een uitstapje naar fantasy gemaakt met Drakenbloed, kunnen we er daarvan meer verwachten?

Haha, je bent niet de eerste die dat vraagt en het einde van Drakenbloed is dusdanig dat ik er gemakkelijk een tweede deel aan kan vastknopen. Mijn hart ligt echter bij de scifi. Maar … zeg nooit nooit. Ik heb tenslotte al 370 woorden voor een mogelijk vervolg geschreven. Maar als je bedenkt dat een beetje boek toch wel tegen de 100.000 woorden heeft, zul je beseffen dat het wel even gaat duren… 🙂

Je bent regelmatig te vinden op fantasy-evenementen met je boeken.

Merk je dat mensen huiverig zijn met scifi en meer op zoek naar fantasy of valt dat mee? Scifi is moeilijk, daar kan ik heel kort over zijn. De meesten neigen meer naar fantasy met draken, elfen, magie etc. Zelfs dystopische fantasy, wat vaak toch een vorm van SF is, verkoopt beter dan “normale” scifi. Het leuke is dan wel weer dat als mensen eenmaal kennis hebben gemaakt met mijn boeken, ze dan vaak niet kunnen wachten tot er een nieuwe Kit Guardner verschijnt. 🙂

Nu al vier delen van Kit Guardner, heb je ondertussen al wat mensen die de serie echt aan het volgen zijn?

Je kon het al een beetje opmaken uit het antwoord op de vorige vraag. Ja, gelukkig heb ik inmiddels heel veel trouwe lezers. Een aantal daarvan ken ik van de evenementen en het is altijd erg leuk om ze te ontmoeten. Maar de meeste mensen kopen via BOL.com of lezen de boeken via de bibliotheek.

9789460860638Na Doodvonnis is het vijfde deel, Maalstroom, al bijna klaar. Kun je misschien iets meer vertellen over het verhaal daarvan?

Het vijfde deel alweer, ja. Soms vraag ik me af waar ik de tijd vandaan haal om al die verhalen te schrijven. In Maalstroom reist Kit naar Veringo, een “binnenstebuiten” planeet. De bewoners wonen er niet op, maar erin. Het viel bepaald niet mee om deze wereld zodanig vorm te geven dat alles klopte. Omgekeerde zwaartekracht, monopooleigenschappen, de manier van reizen vanaf het oppervlak van de planeet naar de leefbare holte erin… Het bleek een behoorlijke hersenkraker te zijn.

En waar het over gaat? Dit is de flaptekst:

Als Kit bezig is met een saaie surveillance-opdracht in de lokale supermarkt, wordt deze overvallen. Wanneer ze weer bijkomt, ligt ze in het ziekenhuis en kan ze zich niets anders herinneren dan het lopen van eentonige rondjes door de winkel. De behandelend arts vertelt haar dat ze waarschijnlijk het slachtoffer is geworden van een partydrug en dat het geheugenverlies van tijdelijke aard zal zijn.

Maar waarom is er dan een toxine in haar bloed aangetroffen waarvan de oorsprong onbekend is? En waarom blokkeren haar hersenen bepaalde herinneringen? En waarom zou ze een partydrug innemen als ze nooit naar danceparty’s gaat? En wat heeft dat met die overval te maken?

Om niet gek te worden van de vragen die door haar hoofd spoken, gaat ze op onderzoek uit. Tot een Veringolees het kantoor van Guardner Investigations binnenstapt met het verzoek om twee verdwenen familieleden op te sporen. Blij met de afleiding neemt ze de opdracht aan en vertrekt met Boran naar zijn thuisplaneet.

Vanaf het allereerste moment dat ze op Veringo is, probeert iemand haar echter uit te schakelen en lijkt iedereen waarmee ze in contact komt een eigen agenda te hebben. Wie kan ze vertrouwen?

En wat kunnen we daarna van jou verwachten? Zullen we Kit nog vaker terugzien?

Jazeker! Het volgende verhaal gaat IJsgrens heten (dat weet zelfs m’n uitgever nog niet…) en speelt zich voor een deel af op een planeet die alleen maar uit ijs bestaat. Of is er toch meer?

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties