BoekenBoekinterviewsInterview met Paul van Loon

Interview met Paul van Loon

-

Vanaf 23 september is de tentoonstelling ‘De Andere Werkelijkheid’ van Paul van Loon in het Limburgs Museum te Venlo te bezoeken voor publiek. Twee dagen ervoor was de perspreview en groot Paul van Loon-fan Rosanna was erbij. Hieronder kun je haar verslag van de dag lezen.

 

Een ontmoeting met Paul van Loon

De dag begon met een rustige wandeling door de tentoonstelling, iets wat ik met veel liefde deed. Alle series van Paul van Loon kwamen aan de beurt: Foeksia de miniheks, Meester Kikker, Raveleijn, Dolfje Weerwolfje en natuurlijk De Griezelbus. De tentoonstelling is als volwassene heel leuk om te zien, aangezien je je toch weer even een jonkie waant tussen alle jeugdherinneringen. Maar vooral voor kinderen is het een waar speelparadijs. Niet alleen is er ontzettend veel te zien, er is ook heel veel te doen. Van quizzen en taalkundige spelletjes tot je eigen verhaal schrijven en je eigen monster tekenen. Er is zelfs een code die je moet kraken om het meest afschuwelijke wezen te aanschouwen in een kluis. Wat dit is gaan we je natuurlijk niet vertellen, dat moet je zelf ontdekken.

vitrines

En alle attributen uit Griezelbus 1 waren aanwezig, waaronder de mensetende stoel! Voor elke fan van de Griezelbusserie een genot om te zien. Het meest opvallende is toch wel de gigantische, tientallen meters lange Griezelbus midden in de tentoonstelling. Met natuurlijk de enige echte Beentjes achter het stuur.

vitrinesToen Paul van Loon binnenkwam was hij zelf ook geschokt en razend enthousiast. De tentoonstelling begint namelijk met dat je binnenstapt in de werkkamer van Paul van Loon. Deze was dus ook speciaal geplunderd voor de tentoonstelling, iets wat zijn vrouw verre van erg vond.

Paul van Loon was nog druk bezig met andere interviews terwijl ik gezellig kon kletsen met zijn vrouw. Want niet alleen de ervaringen van Paul zelf, ook die van zijn vrouw zijn ontzettend leuk. Zoals de eerste keer dat ze uitgenodigd waren voor Comic Con en er ontzettend lange rijen stonden voor een handtekening. En dat zij nog even stiekem op de foto kon met Jason Isaacs (Lucius Malfoy uit Harry Potter), waar ze groot fan van was. Toen ik eindelijk aan de beurt was voor een interview met Paul was het al dik over tijd, maar dit maakte helemaal niets uit. Zelfs al had hij honger, hij nam lekker zijn tijd om nog even met me te babbelen. En hier kwamen hele interessante dingen uit.

 

Dus, wat vindt u van de tentoonstelling?

Wat ik er tot nu toe van heb gezien vind ik het geweldig. Ik heb helaas nog niet alles heel uitgebreid kunnen zien door alle drukte, maar wat ik heb gezien zag er goed uit. Vooral de werkkamer, die ziet er heel erg uit zoals mijn eigen werkkamer. Ook om al mijn oude tekeningen terug te zien die ik jaren geleden heb gemaakt, was heel mooi.

Heeft u al een favoriet onderdeel van de tentoonstelling?

Alles. Al mijn series zijn mijn kinderen, dus om het zo bij elkaar te zien is geweldig. Ik zou geen favoriet onderdeel kunnen aangeven.

vitrines

Hoe bent u ooit begonnen met het schrijven van griezelverhalen voor kinderen?

Ik heb zelf altijd een voorliefde gehad voor duistere verhalen. Dit begon toch wel bij de sprookjes. Niet iedereen heeft het door, maar bijna alle sprookjes zijn griezelverhalen. Of het nou de boze wolf is die Roodkapje opeet of de heks die Sneeuwwitje vergiftigt met de appel. Hier is mijn interesse begonnen in griezelverhalen en die is uiteindelijk uitgegroeid tot dit.

Is een van uw eigen boekenseries wellicht uw favoriet?

Daar zou ik nooit uit kunnen kiezen! Elke serie is weer op een ander publiek gericht. Ik ben vroeger als eerste begonnen met Foeksia, maar deze werd toen niet uitgegeven. Van Dolfje heb ik toch wel de meeste boeken geschreven, maar dat betekent niet dat deze belangrijker is dan een van mijn andere series. Ze zijn allemaal even belangrijk.

vitrines

Wat vindt uw kind van uw boeken?

Mijn dochter vind het fantastisch wat ik schrijf. Ze is zeer betrokken. Ze heeft ook vaak de eindtekeningen gemaakt bij de Griezelbussen. Ze stuurde me zelfs pasgeleden een foto vanuit Japan waar ze de Griezelbus had zien liggen. Dat is toch fantastisch om te zien, dat je boeken tot zo ver in de wereld belanden.

Wat is uw favoriete eigen slechte fantasywezen?

Hmmm, het eerste waar ik aan moet denken is toch wel Ferluci, het meesterbrein achter de plannen van P. Onnoval in de Griezelbus. Maar of hij mijn favoriet is? Nee, ik denk het niet. Ik denk dat dat nu toch wel mevrouw Krijtjes uit Dolfje Weerwolfje is. Zij word steeds slechter naarmate het verhaal verder komt. Uiteindelijk is ze nu zelfs een Weerpier, oftewel een weerwolf/vampier-hybride. Ja, zij is toch wel mijn favoriete slechte wezen.

Hebt u nog plannen voor nieuwe boekenreeksen?

Nee, dat heb ik niet. Ik heb nog genoeg materiaal om te schrijven voor deze series. Het volgende deel van Dolfje Weerwolfje is begin september uitgekomen en er komt nog veel meer aan. Er komt zelfs ooit nog een nieuwe Griezelbus, wanneer ik alle materiaal verzameld heb en weet hoe ik het uit ga brengen. Dus wees maar alvast voorbereid…

vitrines

Stel dat u een van uw eigen personages in een boek van een andere schrijver kon stoppen, welke zou u dan doen en in welk boek?

Dat is simpel. Ik zou de Griezelbus wel door het verhaal van Dracula van Bram Stoker willen laten rijden. Moet je bedenken wat daar voor interessante verhalen uit zouden komen!

Als u zelf een fantasy wezen kon zijn, wat zou u dan zijn?

Hoewel iedereen natuurlijk een vampier verwacht, zou ik toch een weerwolf willen zijn. Waarom, geen flauw idee, maar dat was het eerste dat in me opkwam.

Nog een laatste vraag, en we weten allemaal dat dat de verboden vraag is, maar we kunnen het altijd blijven proberen. Dus daarom dit keer in een wat andere vorm: slaapt u ook met uw zonnebril op?

En toen bleef het stil…..

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties