BoekenBoekinterviewsInterview met J. Sharpe

Interview met J. Sharpe

-

Aankomend weekend zal tijdens CastleFest het nieuwste boek van J. Sharpe gepresenteerd worden, een apocalyptische thriller getiteld Eden. Ons laatste interview met J. Sharpe was alweer een jaar geleden, dus hoog tijd om eens te kijken waar hij de afgelopen tijd mee bezig is geweest en wat zijn plannen zijn voor toekomstige boeken!

 

sharperuler

sharperulerHoi Joris, bedankt dat je ons weer even op de hoogte wil brengen waar je momenteel mee bezig houdt! Sinds ons laatste interview ben je genomineerd geweest met Gebroken geheugen voor de Harland Award van het beste fantasyboek van 2015, hoe heb je dat ervaren?

Het was voor mij een complete verassing genomineerd te zijn, nog meer om later te horen dat het boek een eervolle vermelding kreeg voor buitengewone originaliteit. De Harland Awards is een mooie prijs en een goed initiatief.

Je bent ook opgenomen in de thrillerbundel Kwade Zaken van het GNM. Dat klonk als een heel interessant concept!

Dat was het zeker. Ik ben inmiddels bijna twee jaar lid van het GNM (Genootschap Nederlandstalige Misdaadauteurs) en ik was super blij om een verhaal voor de bundel te mogen schrijven. Het werd verspreid door alle bibliotheken tijdens De Spannende Boeken Weken aan hun nieuwe lezers. Voor het verhaal werd ik gekoppeld aan een advocaat. Op basis van dat gesprek schreef ik Perspectief. Ook heb ik een rondleiding gehad door de gevangenis van Dordrecht. Dat was ideaal, want zo kon ik kijken of mijn feiten wel klopten.

Je boeken gaan altijd al wat meer de kant op van bovennatuurlijke thrillers, wat trekt je zo in dit genre?

Hahaha, geen idee eigenlijk. Ik denk dat ik ervan houd om bang gemaakt te worden. Ik lees en kijk nu eenmaal zelf graag van dat soort boeken en films.

Nu komt dit weekend Eden uit, je nieuwste boek. Kun je ons hier iets over vertellen?

Eden is een apocalyptische thriller, geschreven in de ik-vorm. Bij elk boek dat ik schrijf wil ik mijzelf uitdagen en iets doen wat ik nog niet eerder heb gedaan. Dit keer waren dit mijn criteria en daar is een onwijs spannend verhaal uitgekomen.

En nu? Heb je al ideeën voor je volgende boek?

Ben al zo’n 20.000 woorden op weg. Dus ja, ik heb een ideetje. Wellicht dat ik hem voor volgend jaar augustus af krijg. Time will tell. Ben er momenteel lekker mee bezig en vooral weer aan het genieten van het proces.

De trailer van Eden:

 


 

Interview augustus 2015

Tijdens CastleFest 2015 werd een wel heel bijzonder boek gepresenteerd, namelijk de samenwerking van wijlen uitgever, illustrator en schrijver Jos Weijmer en J. Sharpe. Samen schreven zij een futuristische thriller genaamd Gebroken geheugen. Wij vroegen J. Sharpe naar zijn ervaringen bij het gezamenlijk schrijven van dit boek en naar zijn voorliefde voor het doorbreken van genrehokjes.

sharperuler

SharpeJe laatste boek Gebroken geheugen is geschreven samen met Jos Weijmer, hoe was het om een boek samen met iemand anders te schrijven?

Dat is een raar proces, en bij ons wellicht nog meer dan normaal. Het is zo dat ik de eerste draft van het verhaal zelf heb geschreven. Dat is naar Jos gegaan om te kijken wat, als uitgever, zijn mening was. Hij vond het zo’n spannend verhaal dat zijn eigen fantasie op hol sloeg. Hij had echt gave ideeën, wat het verhaal nog meer lagen zou geven. Dus is hij er ook mee aan de slag gegaan, en zo is het een samenwerking geworden.

Hadden jullie een specifieke rolverdeling, toegewezen hoofdstukken, of plotlijnen die jullie verdeeld hadden?

Nee dus. Helaas is het wel zo dat Jos nooit aan het laatste deel van het boek was toegekomen. Die heb ik in mijn eentje herschreven.

Voordat het boek uitkwam, kwam het ontzettend verdrietige nieuws dat Jos was overleden. Hoe onwerkelijk was dat?

Ja vreselijk, natuurlijk. Al was het boek wel het laatste waar ik aan dacht. Dat kwam later pas. Je denkt eerst aan het verlies zelf en aan degenen die Jos achter liet en voor wie de impact nog veel groter is.

Heeft het overlijden van Jos nog invloed gehad op het uiteindelijke boek?

Veel stond al, hij was dus alleen niet toegekomen aan het laatste deel. Wel is het zo dat de redactieronde na zijn overlijden pas plaats vond. Dus daarna zijn er ook nog dingen veranderd.

SharpeGebroken geheugen is een psychologische thriller, met een tikje horror en fantasy. Je werk is wat dat betreft nooit in 1 genre te stoppen, hoe werkt dat bij jou?

Hahaha, nee dat klopt. Ik ben niet zo’n hokjesdenker. Als ik een bepaald idee heb (meestal een eerste scene) dan ga ik zitten en schrijven en dan kijk ik wel waar het verhaal, en met name de personages, me mee naartoe nemen. Ik plot ook niet zoveel en ben meer een organische schrijver.

In het boek komen aardig wat twist voor, wat is de truc ze dusdanig in het verhaal te verwerken dat het geloofwaardig is, zonder voorspelbaar te zijn?

Dat was juist mijn persoonlijke uitdaging voor dit boek. Ik wilde de lezer zo dicht mogelijk naar die scheidslijn van geloofwaardig en ongeloofwaardig brengen. Wat de truc is? Tja, lastig te zeggen. Ik neem altijd als uitgangspunt dat als ik het verhaal zelf als lezer geloofwaardig en spannend vind, waarbij ik steeds op het verkeerde been wordt gezet, dat ook wel voor meer mensen zou moeten gelden.

Je bent een vrij productief schrijver, hoe ziet jouw schrijfproces er over het algemeen uit?

Ik probeer eigenlijk elk jaar, maar toch zeker wel om de 2 jaar een boek te schrijven. Dat lukt tot nu toe wel aardig. Zoals gezegd, begint het bij een bepaalde scene dat mij intrigeert. Vervolgens doe ik altijd weer een poging om te plotten, maar meestal moet ik gewoon gaan zitten en de film in mijn hoofd af laten spelen. Op die manier ben ik zelf tevens de eerste lezer en vraag ik mijzelf ook altijd af, tijdens het schrijven, waar we in godsnaam naartoe gaan en wat er achter zit. Leuk hoor.

ganymedes15Naast boeken schrijf je ook korte verhalen, de recentste werd gepubliceerd in Ganymedes 15. Wat is voor jou (behalve de lengte natuurlijk) het grootste verschil tussen het schrijven van korte verhalen en romans?

Je moet veel sneller tot he point komen. Dat is het vooral. En de structuur is iets anders. Maar mijn korte verhalen zijn meestal romans die niet lang genoeg konden worden. Zo benader ik ze althans.

Welke auteurs inspireren jou, en welke boeken lees jij zelf graag?

Misschien onnodig om te vermelden, maar Stephen King is toch wel mijn grootste voorbeeld. Daarnaast lees ik graag Dean Koontz, James Herbert, e.a. Maar ik lees ook graag fantasy, of magisch realistische verhalen.

Kun je al iets meer vertellen over je volgende project?

Nope. Ik heb een idee, en die ben ik elke dag beetje voor beetje aan het uitwerken, maar tot ik iets concreets heb (en goedkeuring van mijn uitgever) ga ik daar niets over verklappen. De bedoeling is wel dat ik er over 3 weken echt mee aan de slag ga.

 

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties