Esther Wagenaar schreef meer dan 25 jaar geleden de trilogie over Terra 7, maar pas dit jaar verscheen het eerste boek bij Celtica. We vroegen haar naar haar fascinatie met sciencefiction en haar plannen voor toekomstige boeken!

Sciencefiction is de laatste tijd in andere media als films en series volop in beeld, maar ook qua boeken lijkt het langzaam populariteit te winnen. Wat spreekt jou zelf zo aan in sciencefiction?

Het feit dat je echt in een andere wereld komt, maar wel een die een link heeft met de werkelijkheid. Het is het ‘wat als’ principe. Dat maakt het schrijven van SF ook zo leuk. Wat als mensen konden ruimtereizen? Wat als zij een ideale samenleving op een andere planeet wilde beginnen? Zou hen dat lukken? Zo is Terra 7 begonnen.

Ik las dat de verhalen over Terra 7 een tijdje op de plank hebben gelegen voordat je ze naar Celtica hebt opgestuurd. Hoe was het om de verhalen die je lang geleden had geschreven weer terug te lezen?

Wat me opviel was dat ik het nog steeds een relevant verhaal vindt. Dat is ook waarom ik het ben gaan herschrijven; het zegt veel over de wereld waarin wij leven. 

Was het in de tussentijd nooit gaan kriebelen om het schrijven weer op te pakken?

Ja zeker, maar ik uitte dat in een andere vorm. Ik scheef songteksten voor liedjes die ik zong. Ik vind altijd wel een manier om me creatief te uiten.

Nu je het aan het herlezen bent, zijn er dingen (behalve tekstuele verbeteringen) die je hebt herschreven omdat je een ander/beter verloop van het verhaal hebt bedacht?

Ja, steeds meer. Nu ik met deel 2 bezig ben, merk ik dat nog sterker. Het is alsof ik me nu meer bewust ben van de essentie van het verhaal. In het origineel verlies ik mezelf nog wel eens in randzaken. Ook staan er de bekende schrijversfouten in, zoals infodumps en ellelange dialogen. Dat is voor mij de rede geweest dat ik niet meer herschrijf, maar echt alles opnieuw aan het schrijven ben. Helaas betekent dat voor de lezers van deel 1 dat ze wel iets langer moeten wachten op deel 2, al hoop ik die begin volgend jaar klaar te hebben.

Terra 7 vertelt over een planeet die door mensen werd gekoloniseerd om een geweldloze samenleving te starten en nu honderden jaren later wordt herontdekt. Het schetst een somber beeld van de mensheid dat conflict opzoekt en het lastig vind samen iets op te bouwen. Heb je een verklaring proberen te vinden bij het schrijven van je boek over waarom dit (helaas realistische) gedrag van mensen bestaat?

Ik heb veel naar onze geschiedenis gekeken, maar ook naar oorlogen die er op dit moment zijn. Niet dat je daar antwoorden vindt, maar je ziet wel patronen. De mens is gevoelig voor radicalisering. We laten ons overtuigen door iets dat goed lijkt, misschien zelfs met goede bedoelingen is bedacht en hebben de neiging om vervolgens dat ‘goede’ op te dringen aan anderen. En als ze niet mee willen, dan zijn dat ineens je vijanden. Karl Marx bedacht het communisme als antwoord op de verschikkingen die arbeiders moesten doorstaan aan het begin van de industriële revolutie. Maar een eeuw later vonden miljoenen de dood tijdens zuiveringen in Volksrepubliek China. Die enorme escalatie vind ik doodeng, maar ook heel fascinerend. In mijn boek probeer ik het kleiner te maken; het te koppelen aan mensen die er mee te maken krijgen. En ik laat ook het goede in mensen zien, want dat is er ook: o.a. ons vermogen om oplossingen te vinden, andere lief te hebben, samen te werken.

Je hebt nu al manuscripten van delen 2 en 3 liggen, die de komende tijd zullen verschijnen. Heb je al plannen voor een volgend project?

Ideeën genoeg. Ik kan nog jaren vooruit. 

Samen met Celtica ben je nu vaak te vinden op evenementen, hoe is het om daar in contact te komen met lezers? Krijg je al feedback van mensen?

Het is leuk om lezers te spreken, al spreek ik op evenementen nog vooral mensen die mijn boek niet gelezen hebben. Spannend is het ook, al heb ik in een persoonlijk gesprek nog niet meegemaakt dat men negatief was over mijn boek. 

Afgelopen maand organiseerde je met o.a. Johan Klein Haneveld ook een eigen sciencefiction avond, hoe was dat? En gaan we het vaker kunnen verwachten?

We willen het zeker vaker gaan doen, want het is weer een hele ander manier om je publiek te benaderen. Bovendien willen we alle drie meer bekendheid geven aan SF en dan met name de Nederlandse. Het was ook leuk om met Johan Bakker te zingen. Voor het eerst dat die twee werelden bij elkaar kwamen. En naderhand leuke discussies over SF met het publiek. Wordt vervolgd!

Lees je wat dat betreft veel Nederlandse (scifi) boeken? Wat is de laatste die je las en die je mensen kunt aanraden?

Ik lees helaas niet heel veel meer. Ik heb moeite me te concentreren en ik merk dat als ik aan mijn boek werk, ik in de war kan raken van het boek dat ik op dat moment lees. Niet zo handig dus. Wat dan een uitkomst is, zijn verhalenbundels waar je gewoon af en toe een verhaal van kan lezen. De laatste die ik las was Conquistador van Johan Klein Haneveld en een absolute aanraden. Prachtige SF dat je laat nadenken over wat ons mens maakt.

Geef een reactie