Dorothée de Rooy studeerde rechten in Amsterdam en volgde een opleiding tot scenarioschrijver in New York. Na vijf jaar in de advocatuur werkte zij als comedian en schrijver voor televisieprogramma’s. In 2019 kwam haar debuut De Orde van de Gouden Leeuw uit en deze werd meteen goed ontvangen. Het werd genomineerd voor de Hotze de Roosprijs, een prijs die jaarlijks aan een debuterende kinderboekenschrijver wordt uitgereikt. In juni van dit jaar werd ook het tweede deel van deze serie uitgegeven en Dorothée is inmiddels druk bezig met een derde deel. Onze recensie van deel 2 zal binnenkort verschijnen, maar ondertussen vroegen we de auteur enkele vragen!


Je hebt een opleiding tot scenarioschrijver gevolgd in New York, en geschreven aan series en films. Wat is het grootste verschil in een verhaal schrijven voor een film/serie of een boek?

Het grootste verschil is denk ik dat je bij films altijd alles moet schrijven zoals je het ziet en bij boeken kun je ook de binnenwereld van personages beschrijven; wat denkt iemand, waar twijfelt ie aan etc. Daar moest ik in het begin een beetje aan wennen. Het was voor mij zo natuurlijk geworden om altijd volgens het principe ‘show, don’t tell’ te schrijven dat ik moest wennen aan het hebben van meer vrijheid. Maar ik denk dat mijn schrijfstijl überhaupt gewoon wel vrij beeldend is.

Je debuut is vorig jaar goed ontvangen en ook genomineerd voor de Hotze de Roosprijs. Waar bij een film of serie de schrijver nooit zo op de voorgrond treedt, is dat met een boek natuurlijk wel zo. Was het spannend om te zien hoe mensen op het boek reageerden?

Gelukkig hoef je als schrijver ook niet zo heel erg op de voorgrond hoor. En nu met corona hoefde ik zelfs geen boekpresentatie te doen, ha! Lekker alles binnen vanuit de luie leunstoel. Maar het blijft wel spannend om te zien hoe mensen op je boeken reageren. Het is zo persoonlijk. Je wilt gewoon heel graag dat mensen het mooi vinden en als dat ook zo is, is dat een grote opluchting.

Dat snap ik! Wat was voor jou het leukste dat mensen over het boek zeiden in hun feedback/besprekingen?

Ik ben altijd heel blij als mensen zeggen dat ze werden meegesleurd door het verhaal en het idee hadden dat zij echt rondliepen in het Rijk of dat ze Lucy zo goed begrijpen. Dat soort dingen blijven bijzonder om te horen. Vooral van kinderen.

En nu is deel twee nu verschenen, was het schrijven hiervan moeilijker of makkelijker dan het eerste boek?

Eerlijk gezegd was het wel wat makkelijker. Deels door de ervaring die ik had opgedaan bij het schrijven van het eerste boek, denk ik, en ik hoefde bij het tweede deel ook niet meer de hele wereld en alle personages te introduceren. Dat scheelde ook wel.

Ik las dat je het einde van de trilogie al vanaf het begin in je hoofd had, is er voor het verhaal van deel 3 veel veranderd nu je daar aangekomen bent om te gaan schrijven?

Ik weet inderdaad vanaf het begin al hoe het verhaal zal eindigen en daar is ook niks aan veranderd, maar ik heb onderweg wel een paar zijwegen ingeslagen die ik niet van tevoren zo bedacht had.

Het verhaal bevat veel elementen van oerverhalen, mythes en legenden. Heb je nog veel extra research hiervoor gedaan, of had je eigen interesse hierin al voor genoeg inspiratie gezorgd?

Ik lees al heel lang over symboliek, mythologie, religieuze stromingen etc. Ik ben geïnteresseerd in de gemeenschappelijke lijnen in de grote verhalen van de mensheid. Wat zijn onze oerverhalen en waarom? Ik heb dus wel veel research gedaan, maar veel daarvan had ik in de jaren voorafgaand aan het schrijven al gedaan.

Zou je de trilogie ooit nog eens als film of tv-serie willen zien? Je zou er zelf mooi het script voor kunnen schrijven!

Dat is mijn grootste droom! Ik zie de serie ook al zo duidelijk voor me. Het medium leent zich zo goed voor een groots en uitgebreid verhaal. In een serie kun je bijvoorbeeld veel meer laten zien van wat zich tegelijkertijd in verschillende Gewesten afspeelt, je kunt meerdere personages tegelijk volgen en backstory geven over hoe we zijn gekomen waar we zijn. Echt, ik zou niets liever willen dan dat er ooit een tv-serie gemaakt wordt van de Orde van de Gouden Leeuw. Wie weet!

En heb je ook al ideetjes over verhalen na deel 3? Denk je dat je hierna nog eens dezelfde wereld in wil duiken, of juist een hele nieuwe wil betreden voor je verhalen?

Dat heb ik zeker. Ik ben op dit moment ook al bezig met een ander boek dat helemaal los staat van de Orde van de Gouden Leeuw. Het is een historisch non-fictie boek over de laatste primitieve samenleving van Europa. Het vertelt het verhaal door de ogen van drie echte mensen door drie eeuwen heen die elk op hun eigen manier verbonden waren aan die ene bijzondere plek. Het boek gaat uitkomen bij uitgeverij Spectrum, maar de precieze datum is nog niet bekend. En verder heb ik nog heel veel ideeën voor verhalen die ik al in meer of mindere mate heb uitgewerkt. Het probleem is met name om de tijd te vinden om alles daadwerkelijk te kunnen schrijven, maar aan inspiratie in ieder geval geen gebrek!

Hartelijk dank voor het beantwoorden van de vragen en veel succes met het afronden van het derde deel!

3 REACTIES

Geef een reactie