De Amerikaanse schrijver Daniel Polansky schreef al enkele goed ontvangen boeken die zich afspelen in Laagstad, in Nederland verscheen bij Uitgeverij Q recentelijk voor het eerst deel 1: De Wreker van Laagstad. Zijn mix van epische fantasy, detective en crime elementen levert wereldwijd goede recensies op, dus wij waren erg blij dat we hem nu ook in een Nederlandse vertaling (van Nathalie Koch!) konden lezen. Hij was begin februari in Nederland om zijn boek te promoten. Een mooie kans om meer over hem te weten te komen!

laagstad

laagstadHet hoofdpersonage uit De heerser van Laagstad, Warden, staat met beide benen op de grond. Tijdens het lezen heb ik erg genoten van zijn sarcastische opmerkingen en zijn eerlijkheid. Ik heb in andere interviews gelezen dat Daniel Polansky geïnspireerd werd door de werken van Raymond Chandler, en aangezien ik zelf ook groot fan van hem ben, kan ik deze vergelijking zeker terugzien in zijn werk. De crossover tussen de ‘hard-boiled detective’ en een fantasywereld vond ik dan ook fantastisch!

Nu is Warden ook drugsverslaafd, en dit deed me meteen denken aan een andere beroemde detective die we allemaal kennen…. Sherlock Holmes natuurlijk! Ik vroeg Daniel daarom:

Is Warden misschien ook geïnspireerd door Sherlock Holmes?

Niet direct. De Amerikaanse ‘noir’ stijl was meer een reactie op het Britse ‘gezellige mysterie’ waarin alles met elkaar verbonden was en de slechterik min of meer gezien werd als een afwijking in de samenleving, als een vieze vlek op de anders zo goed georganiseerde burgermaatschappij. In Amerikaanse werken waarin deze ‘noir’ stijl voorkomt, en waarvan De heerser van Laagstad weer een zijtak is, gaat men er meestal vanuit dat de samenleving zelf al corrupt is, en dat je dat moet zien te weerstaan.

Dus Sherlock Holmes is veel te netjes om in Laagstad rond te dwalen?

Ha! Nou, hij zou in ieder geval een eigen wapen bij zich moeten dragen en dat niet aan Watson moeten overlaten. Maar hij is ook wel een taaie en hij is emotioneel niet helemaal in orde, dus ik denk dat hij zich wel zou redden.

Kan je nog andere personages bedenken die zich wel thuis zouden voelen in Laagstad? Ik zou Hagrid uit Harry Potter bijvoorbeeld zo door de steegjes zien snuffelen op zoek naar zeldzame kruiden…

Harry zelf zou het in ieder geval nog geen vijf minuten uithouden in Laagstad!

En in welke fantasywereld denk je dat Warden zich thuis zou voelen?

O jee, ik weet niet of ik daar wel een goed antwoord op heb! Ik denk dat Warden beter past in onze wereld, in een of ander smerig stadje aan de Oostkust.

Zoals ik net al zei ben ik groot fan van detectives en van fantasy, dus de boeken van Polansky zijn echt wat voor mij. Het enige wat ik soms moeilijk vind aan dit genre is de hoeveelheid geweld die erin voorkomt: niet omdat ik per se tégen het gebruik van geweld in boeken ben, ik ben gewoon een watje en lees er daarom niet graag over. Ik vroeg me daarom af hoe Daniel het schrijven van gedetailleerde vechtscènes beleefd heeft: vond hij het moeilijk, of stiekem juist heel leuk, en hoe heeft hij het aangepakt?

Ik vond het belangrijk om, vooral in een boek zoals Laagstad, het geweld zo schokkend mogelijk te laten overkomen, zoals de meerderheid van de lezers geweld in het echte leven ook ervaart. Ik houd niet zo van die stijl die je vaak in fantasyboeken ziet, waarbij het zo gaat van ‘en toen sprong de held van drie verdiepingen af met zijn gigantische zwaard en vermoordde hij de kobold en maakte hij ook nog eens een leuk grapje over het vermoorden van die kobold ha ha ha!’ Dat past gewoon niet bij mij. Als je dat ongemakkelijke gevoel dat het gebruik van geweld met zich meebrengt niet realistisch kan weergeven, ben je in mijn ogen geen goede schrijver.

laagstadDe wreker van Laagstad is het eerste deel uit een trilogie, en Daniel heeft ook nog een duologie geschreven: Those Above en Those Below. Ik was natuurlijk ook erg benieuwd of er al plannen waren om deze boeken ook in Nederland uit te brengen:

Dat hangt er van af hoe goed Laagstad in Nederland verkoopt. Dus als je dit leest raad ik je aan al je vrienden te dwingen om de boeken te kopen! Je kunt die stap trouwens ook gewoon overslaan en simpelweg hun creditcard pikken. Dan kan je meteen een hele zwik in één keer aanschaffen.

Ben je op dit moment nog ergens mee bezig?

Dat is helaas geheim! Als het kon zou ik er meer over vertellen.

Daniel werd vorig jaar ook genomineerd voor een Hugo Award met zijn korte verhaal The Builders. Kunnen we nog meer korte verhalen van je verwachten?

Waarschijnlijk wel, maar niet binnenkort.

Een van onze ‘standaardvragen’ aan auteurs heeft te maken met één van onze favoriete series aller tijden: Harry Potter! Ik vroeg Daniel bij welke afdeling de sorteerhoed hem zou indelen:

O, man, ik had al helemaal niks met echte scholen dus ik betwijfel of ik het op een toverschool beter zou doen. Ik denk dat ik de ceremonie gewoon zou overslaan en de rest van de tijd door de gangen van Zweinstein zou dwalen, en vooral zou vermijden om toveralgebra of wat dan ook te volgen.

En waar zou Warden ingedeeld worden?

Ha! Nee joh, het gaat je nooit lukken om die hoed om Wardens hoofd te krijgen. Ik raad het je ten zeerste af om het ook maar te proberen.

Natuurlijk willen we ook altijd graag weten wat auteurs zelf lezen! Daniel, ben je op dit moment in iets bezig?

Natuurlijk, wat een belediging! Ik ben altijd wel iets aan het lezen, hoe durf je dat nog te vragen. Nee, grapje. Momenteel ben ik bezig in een bundel korte verhalen van Silvina Ocampo, een tijdgenoot van Borges, en de verhalen geven me hetzelfde vreemde, duistere, mooie en briljante gevoel. Een aanrader!

Kan je ons een top vijf geven van de beste fantasyboeken die je ooit gelezen hebt?

Dit soort vragen vind ik altijd moeilijk… Ik ga voor de volgende boeken, maar dan niet in een specifieke volgorde:

  1. Het boek van de nieuwe zon vanGene Wolfe
  2. Little, Big van John Crowley
  3. Waterschapsheuvel van Richard Adams
  4. Arthur, koning voor eens en altijd van T.H. White
  5. Swords in Lankhmar van Fritz Lieber.

 

Als kind was Denise gek op prinsessenfilms. Haar hart brak toen ze erachter kwam dat prinses helemaal geen beroep was. Via Harry Potter en The Lord of the Rings kwam ze terecht in de wereld van fantasy, en je zal haar dan ook vaak terugvinden op fantasyfairs door het hele land. Ze is dol op het lezen van (dystopische) young-adults, maar ook op epische fantasy, een thriller op zijn tijd, en af en toe iets om bij te zwijmelen.

Geef een reactie