Deze maand verscheen het tiende (en laatste) deel van de Drakenelfen serie van Bernhard Hennen: Nachtadem. Na meer dan 10 jaar sluit de Duitse bestsellerauteur hiermee voor nu de wereld van De Elfen af om te beginnen aan een nieuwe serie dat zich afspeelt in een andere wereld. Zowel de Elfen als de Drakenelfen boeken werden door vele fans met heel veel plezier gelezen, dus wij staan graag even stil bij dit bijzondere moment met dit interview.

 

Je hebt nu meer dan 10 jaar lang geschreven over de wereld van Elfen, hoe is het nu om dit af te sluiten? Ben je opgelucht of heb je al spijt?

Ik heb gemengde gevoelens. Alfenmark is in de loop van de tijd natuurlijk zeer vertrouwd geworden. Een verzonnen wereld, maar voor meer dan een decennium een soort thuis voor mij. Bijna elke dag was ik er, met inmiddels al meer dan 10.000 pagina’s aan tekst. Dat betekende ook dat met elke uithoek van de wereld, mijn vrijheid als schrijver kromp. Het betreden van een nieuwe wereld is wat dat betreft voor mijn creativiteit zeer bevredigend, hoewel er dagen zijn waarop ik met melancholie terugdenk aan Alfenmark.

Je ging terug in de tijd voor de Drakenelfen boeken. Is de wereld voor jou veranderd in al die jaren sinds de tijd van de Elfen?

De Alfenmark van de Drakenelfen boeken  is een compleet andere wereld dan in De Elfen. De lezer doet een grote stap terug in de tijd, naar het tijdperk dat de Hemelslangen, bijna goddelijke draken, over de wereld regeerden.  De elfen zijn slechts een van de vele volkeren en hebben hun dominante positie nog niet bereikt. Onbewust zaaien de Hemelslangen al het zaad voor de toekomst, door moordenaars onder elfen te rekruteren, die een essentieel element van hun heerschappij worden. De tijd van de Drakenelfen is een tijdperk waarin goden een verwoestende oorlog voeren, dat zich nog in de wereld van de Elfen serie zal laten voelen.

Wat heb jij geleerd van je eigen personages? En wat zou jouw advies zijn aan je lezers, in de woorden  van een van jouw personages?

Wees loyaal, maar vermijd blinde gehoorzaamheid, zou Ollowain aanraden. Hij beschermt de elfkoningin Emerelle tegen zelfverloochening. Maar juist omdat hij haar volger is, durft hij ook haar beslissingen in twijfel te trekken als ze in strijd zijn met zijn fundamentele morele waarden.

Welk personage uit jouw Elfen wereld is jouw favoriet?

Mijn favoriete personage door de jaren heen is Ollowain geweest in zijn verschillende incarnaties. Hij belichaamt voor mij het ideale beeld van de witte ridder zonder in de aloude clichés te vervallen. Wie de boeken kent, weet dat hij altijd een tragische held is, omdat hij leeft in een wereld waarin zijn hoge idealen alleen maar kunnen mislukken. Maar dit is geen reden voor hem om deze idealen op te geven en te hopen dat de wereld na verloop van tijd een betere plek wordt.

Wie is je favoriete Tolkien-elf en waarom?

Het zijn de elfen van de Peter Jackson-films, die nu mijn beeld van de Tolkien-elfen beheerst. Dat gebeurt er nu eenmaal bij mij als boeken worden omgezet naar visueel verbluffende films. Allereerst is daar Kate Blanchett als Galadriel. Zij belichaamt voor mij als geen ander de mix van een etherische uiterlijk en tegelijkertijd krachtige uitstraling. Beide zijn wat mij betreft essentiële kenmerken van elfen, wanneer je ze voor het eerst ontmoet.

Zul je ooit terugkeren naar de wereld van de Elfen?

Met Elfenmacht is er in het Duits al een andere “Elfen” roman verschenen. Hij speelt ongeveer 70 jaar na het einde van de Drakenelfen serie. Het boek vertelt het verhaal van de jonge Emerelle en haar broer Meliander, die op zoek gaan naar hun verloren moeder Nandalee. Je leert Alfenmark kennen onder het absolute regime van de Hemelslangen en ga mee in de eerste stappen op het pad dat leidt naar de legendarische Drakenoorlog.

Drakenelfen 10: Nachtadem
Bestel via BOL.com

Wat kunnen je Nederlandse fans verwachten van Drakenelfen 10: Nachtadem?

Nadat de Devanthar en de Hemelslangen hun oorlog voor een lange tijd indirect hebben geleid via hun volkeren (mensen en elfen), is dit nu de laatste confrontatie in het gevecht om Nangog. Beide partijen hebben zich voorbereid op een cruciale finalestrijd die in de lucht boven de Gouden Stad zal worden gehouden. Zowel de Hemelslangen als de Devanthar staan ​​klaar om in te grijpen in het gevecht en het tij te keren op het cruciale moment. Maar ook de reuzin Nangog, de schepper van de wereld die naar haar is vernoemd, dreigt te ontwaken en alles een nieuwe wending te geven. Alle fans van de serie kunnen uitkijken naar een spectaculaire finale met enkele verrassende wendingen.

Was het het einde dat je altijd voor ogen had?

Het boek heeft het einde dat gepland was sinds ik de Drakenelfen serie begon. Sommige dingen reiken echter verder dan slechts het einde van Drakenelfen. Zo kom je als lezer erachter hoe de Mensever de plaats bereikte waar je hem ontmoet in De Elfen en hoe de sinistere Yingiz zijn ontstaan. Hoewel dit einde nog niet was gepland toen ik De Elfen schreef, is het goed gelinkt met die serie.

Als je bepaalde dingen kon overdoen, zou je wat veranderen aan je wereld of je personages?

Ik zou nog zorgvuldiger mijn wereld en personages bijhouden. Parallel aan het werk aan de romans is een zeer uitgebreide woordenlijst gemaakt, die is uitgegroeid tot meer dan 400 manuscriptpagina’s. En toch blijkt het keer op keer te weinig. Regelmatig vraag ik me af of er al eens oogkleuren van minder belangrijke karakters zijn genoemd, of welke planten en dieren ik al eens heb benoemd in ondergeschikte passage tijdens een scène om ze daarna weer te vergeten. Als ik als auteur zo intens in een scène zit ik de gebeurtenissen als een film voor mijn ogen heb, wil ik die schrijfmomenten niet onderbreken om aantekeningen te maken in de woordenlijst. Hier zou ik bij een nieuwe start veel gedisciplineerder in zijn.

Heb je tips voor beginnende schrijvers die graag verhalen over elfen willen schrijven?

Begin met een lijst van alle eigenschappen waarvan je denkt dat het elfen karakteriseert. Zijn ze worden ze gewoon enorm oud of zijn ze theoretisch onsterfelijk? Denk als volgende stap aan het eigen element die je aan je concept van ellfen wilt geven. Voor de Elfen van de Alfenmark waren er bijvoorbeeld elementen van het boeddhisme die ik gebruikte. Het volgende om over na te denken is hoe de aanwezigheid van de elf de wereld (werelden?) verandert. En wil je graag elementen uit oerverhalen worden opgenomen? Paddestoelencirkels, een andere tijdsverloop tussen de wereld van de elfen en die van mensen? Of leven ze allemaal in één wereld? Dit model van de drie stappen zal je zeker helpen wanneer je je eigen magische wereld begint te ontwikkelen.

 

Vond je het leuk dit interview te lezen? Misschien vind je ons eerdere multi-interview met Bernhard Hennen, Richard Schwartz en Adrian Stone ook interessant!

1 REACTIE

Geef een reactie