Alwyn Hamilton is de schrijfster van Rebel in de woestijn, een trilogie met een Midden-Oosters tintje. Het derde deel genaamd Een nieuwe dageraad komt in het begin van september uit, dus de lezers kunnen volgende maand het slotdeel lezen van deze spannende serie. Zij was ook aanwezig tijdens Castlefest, waar zij haar boeken signeerde. Wij mochten haar een paar vragen stellen over haar boeken, die ze vol energie beantwoordde.

Hoe is Rebel in de woestijn ontstaan?

Rebel in de woestijn

Rebel in de woestijn ontstond toen ik online een opmerking las waarin werd verteld dat het gek is dat vrouwen in fantasyverhalen de helden konden zijn. Draken waren heel normaal, maar een vrouw die een zwaard kan hanteren? Dat kon gewoon niet. Ik werd erg boos door deze opmerking en kreeg al snel het idee van een meisje met een pistool in mijn hoofd die een ware held kon zijn. Historische fictie wilde ik niet schrijven aangezien ik gebonden ben aan feiten in de geschiedenis, dus ik verzon mijn eigen verhaal. In die tijd bestudeerde ik ook veel islamitische kunst en had ik interesse in het wilde westen, waardoor dit verhaal ontstond.

Hoe was je research naar djinns en andere fantasywezens die je gebruikte in je verhaal?

Ik vond het ontzettend tof om onderzoek te doen! Zo las ik veel vertaalde volksverhalen uit het Midden-Oosten. Veel was ook mijn eigen verbeelding, waardoor ik mijn eigen fantasie combineerde met oude legendes uit die regio. Ik wilde het idee krijgen dat de achtergrondverhalen over mijn wereld echt verhalen zouden zijn voor bij het kampvuur, wat me hopelijk is gelukt.  

Waren er ook mensen uit het Midden-Oosten die je hebt gesproken voor je verhaal en hoe waren de reacties van lezers met zo’n achtergrond?

Ik heb zelf niet met mensen uit het Midden-Oosten gepraat. Ik ben wel eens in Turkije geweest en noteerde wel een aantal dingen, maar ik heb vooral veel gehad aan oude reisverslagen (van voor de Eerste Wereldoorlog) waardoor ik de cultuur wat meer kon begrijpen. Mijn verhaal heeft ook geen verbanden met het Islamitische geloof, aangezien ik erg respectvol wilde blijven. De lezers met een Arabisch achtergrond zijn meestal erg positief over mijn boeken, ik heb er zelf nooit kritiek op gehad.

Wat is je favoriete fantasywezen in je boek en wat is je favoriete fantasywezen in het algemeen?

Ik vind de buraks (paarden die bestaan uit zand en wind) de leukste wezens in mijn verhaal, aangezien het hele handige dieren zijn. Mijn favoriete wezens zijn feeën, aangezien deze in vele vormen kunnen komen.

Als je zelf een demdji zou zijn, wat zou dan je gave zijn en hoe zou je eruitzien?

Ik zou graag teleportatie willen als gave. Ik woon namelijk niet dichtbij mijn ouders en zou graag binnen een mum van tijd bij hun willen zijn. Dat zou mij zo veel tijd besparen! Het openbaar vervoer in Engeland is daarbij vaak erg vervelend, waardoor ik liever teleportatie zou willen gebruiken zodat ik snel ergens zou zijn. Als uiterlijk kenmerk zou ik blauwe ogen hebben, aangezien ik die nu ook al heb!

Wat was je grootste uitdaging tijdens het schrijven?

Het tweede boek, Verrader van de troon, vond ik een enorme uitdaging. Tijdens het schrijven van mijn eerste boek had ik alle tijd van de wereld. Het boek zou nog niet uitgebracht worden, dus ik kon in alle rust schrijven. Bij het tweede boek had ik een deadline, dus moest ik zelfs parttime gaan werken. Ik werkte drie dagen in de week en schreef vier dagen non-stop aan het verhaal. Een flinke klus, maar het is me gelukt!

Hoe is je schrijfproces?

Ik ben een echte dagdromer. Voordat ik aan een boek begin, heb ik eerst negen maanden nodig om het verhaal vorm te geven. Ik moet eerst goed weten waar het verhaal heen gaat en ik heb veel informatie nodig. Daarna maak ik een ruwe schets van het verhaal. Deze is vrij kort en beschrijft vooral de gebeurtenissen in het verhaal. Daarna ga ik er weer doorheen, herschrijf ik vele stukken en voeg ik veel details toe.

Kan je beginnende schrijvers advies geven voor het starten van een verhaal?

Jazeker! Ik zie dat vele beginnende schrijvers geneigd zijn om dingen over te nemen van andere verhalen, terwijl ze wel origineel willen blijven. Dit moet je volledig van je afwerpen en juist nadenken over waar je van houdt, wat je angsten zijn en wat je belangrijk vindt in een verhaal. Zo vind ik het gaaf dat mensen zich verkleden als iemand van een ander geslacht, ben ik geïnteresseerd in de Franse evolutie en vind ik de situatie waarin twee personen met elkaar zoenen als dekmantel voor de vijand erg gaaf, dus dit heb ik ook allemaal in mijn boeken gestopt.

Als je zelf in een fantasywereld zou kunnen belanden, waar zou je dan heengaan?

Het is heel onorigineel, maar ik zou graag naar Zweinstein willen gaan. Dat is en blijft toch wel mijn favoriete fantasywereld! Ik zou hopelijk een uitstekende Huffelpuf zijn, dus Zweinstein zou ik maar al te graag willen verkennen.

Zijn personages in je verhaal gebaseerd op mensen uit je leven, of zijn er bepaalde ervaringen die je hebt toegevoegd aan je verhaal?

Mijn familie en vrienden zijn echt niet zo badass dat ik ze in mijn verhaal heb gestopt, haha! Ik heb een fijne familie en geweldige vrienden, maar ik denk niet dat mijn stoere personages op hen gebaseerd zijn… Een paar gebeurtenissen zijn wel geïnspireerd door de geschiedenis, zoals de Franse revolutie.

Wat zijn je toekomstplannen wat betreft het schrijven?

Ik ben al bezig aan een nieuw verhaal! Het speelt zich af in dezelfde wereld van Rebel in de woestijn, maar dan in een land dat meer is geïnspireerd door Japan. Een kleinkind van één van de personages van Rebel in de woestijn komt er in voor, maar de setting is wel heel anders. Het wordt een soort combinatie van New York in de jaren twintig met de duistere setting van de sprookjes van de gebroeders Grimm. Misschien ga ik ook ooit een verhalenbundel maken over de gebeurtenissen tussen het eerste en tweede deel, want daar kan ook meer over verteld worden.

Kan je ook een tipje van de sluier geven over het derde deel uit je trilogie?

Het is moeilijk om niet te veel te verklappen, maar ik zal mijn best doen. Denk aan rebellie, de dood en een grote oorlog. Er komt een episch wezens in dit boek voor waarvan iedereen dacht dat het niet bestond en er zijn schepen die zich kunnen voortbewegen door de woestijn. Ook kan je een idee hebben over dit deel als je kijkt naar de originele Star Wars-trilogie, aangezien ik lichtelijk deze opzet ook heb gevolgd in mijn verhaal. Hopelijk gaan al mijn Nederlandse lezers zullen genieten van Een nieuwe dageraad!

Door Zweinstein is Joost gek geworden op Fantasy en sindsdien is hij altijd met een boek te vinden. Joost is gek op boeken voor Young Adults, waarbij Dystopische en Mythologische Fantasy, Magisch Realisme en Urban Fantasy vooral zijn voorkeur hebben.

Geef een reactie