BoekenBoekachtergrondVerhalenbundels; creatieve meergangenmenu’s

Verhalenbundels; creatieve meergangenmenu’s

-

Bij uitgeverij Macc verschijnen regelmatig verhalenbundels. Uitgever Theo Barkel vertelt in zijn gastblog over hoe zo’n verhalenbundel tot stand komt.

Verhalenbundels

Een goede verhalenbundel is voor een uitgever als een mooi aangeklede etalage. Een mogelijkheid om kennis te maken met de goederen die verkocht worden, in dit geval de mogelijkheid om kennis te maken met nieuwe auteurs. Je als lezer laten verrassen door de fantasie van een schrijver die je nog niet kent. Maar net zoals een muziekalbum niet zomaar een verzameling liedjes is, zo is een verzamelbundel geen toevallige verzameling van verhalen.

Ergens worden ze geboren, in het hoofd van de uitgever of misschien wel een schrijver en hebben een achterliggende gedachte. Zo ook met de bundel Verhalen Vertellers en zijn opvolger, Verhalen Vertellers 2. De basis werd gelegd toen ik, grasduinend op de website van Tais Teng tegen een illustratie opliep die mijn fantasie meteen op hol liet slaan. Binnen tien seconden had de basis van een kort verhaal zich in mijn overactieve brein genesteld, en puur om die reden waren diezelfde dag de rechten van de illustratie geregeld.

En daar bleef het voorlopig bij, totdat tijdens één van de vele beurzen die we met Uitgeverij Macc draaien het idee van een nieuwe bundel naar boven kwam drijven. De laatste bundel, Horizon, was tenslotte alweer een tijdje geleden. Tja, zet een stuk of vier hyperactieve schrijvers een dag lang bij elkaar en je bent verzekerd van creatief vuurwerk, bijdehante woordspelingen en buitensporige ideeën. De enige vereiste hierbij is voldoende koffie.

De verbindende factor in dit geval was de omslag van Tais Teng. Thuisgekomen was de belettering van de omslag snel gebeurd om de auteurs net dat laatste ‘vonkje’ te geven. Het doel: een in meerdere opzichten fantastische verhalenbundel af te leveren, zodat de lezers kennis kunnen maken met onze auteurs in al hun diversiteit, van Sciencefiction, tot Fantasy en Steampunk. Net als bij een zogenaamd conceptalbum in de muziekwereld zat er van het begin af aan een bijna natuurlijke volgorde in de verhalen en leek alles mooi in elkaar over te lopen. Het eindresultaat: een 10-gangen menu waar iedereen zijn eigen favoriet uit kan halen en kennis kan maken met misschien wel nieuwe favorieten.

Verhalen Vertellers 2

De bundel was nog niet klaar of de vraag ‘doen we dit volgend jaar weer?’ had zich al aangediend. Hoe kan je nee zeggen tegen een tweede breinprikkelend meer gangenmenu? De omslag was wederom snel gevonden zodat alle Verhalen Vertellers hun fantasie weer de vrije loop kunnen laten om tegen het einde van dit jaar een tweede minstens even afwisselende anthologie neer te zetten.

Waar de omslag van Tais Teng de auteurs deze keer naartoe leidt? Dat is nog even een verrassing.

Theo Barkel

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties