BoekenBoekachtergrondTerugblik op de 10 tofste projecten van FantasyWereld

Terugblik op de 10 tofste projecten van FantasyWereld

-

In de tien jaar dat we bestaan hebben we met FantasyWereld hele bijzondere projecten gedaan waar ik met heel veel plezier en soms ook trots op terugkijk. Wisten jullie bijvoorbeeld dat we een eigen leesclub, een tweedehands boekenwinkel en de eerste boekverkiezing voor Nederlandse fantasywerken hebben gehad? Hieronder een lijstje van 10 dingen die er bij mij uitsprongen, en laat het vooral weten als jullie dingen graag terug zien komen!

FantasyWereld Boekverkiezing 2013

Een van de eerste grote projecten die we organiseerden op FantasyWereld was de allereerste boekverkiezing voor fantasyboeken in Nederland, door middel van een groot knock-out systeem. Wekelijks zetten we twee boeken tegenover elkaar waarop mensen dan konden stemmen. De winnaar ging door naar de volgende ronde om het wederom tegen een ander boek op te nemen. Alle Nederlandstalige boeken (origineel en vertaald) deden mee en Neerlands’ eigen toptalent Thomas Olde Heuvelt won dat jaar de verkiezing met HEX. Een langlopend project waarbij we heel veel mensen hebben kunnen betrekken om te stemmen! Hiernaast kun je zien hoe de verkiezing is verlopen.

FantasyWerelds Favorieten

Met de redactie hebben we een hele reeks aan artikelen geschreven met als uitgangspunt ‘FantasyWerelds Favorieten’, waarin we dan een bepaald onderwerp in fantasy uitlichtten. Een hele leuke reeks, waarbij er ook vaak interactie met jullie als bezoekers was. Zo hadden we FantasyWerelds Favoriete Fantasywezens, Fantasyclichés, Sprookjes, Schurk en Werelden. Waar we veel reacties op kregen was iedereens Favoriete Draak! Wat mij betreft zeker iets om weer eens terug te brengen.

FantasyWereld Themaweken

We deden voorheen zeer regelmatig zogenaamde themaweken, waarin we artikelen rondom een bepaald genre of met een bepaald thema plaatsten. Hierboven bijvoorbeeld de banner van de Steampunk Themaweek, waarin we bijvoorbeeld recensies van Levende Steden en Station Perdido plaatsten en een interview met Fransisco Dimitri hielden. Zo hadden we ook een Bordspellen themaweek, een Sciencefiction themaweek, een Halloween Horrorthemaweek en een Sword & Sorcery themaweek.

FantasyWereld Leesclub

Nog een dingetje van ‘vroeger’, toen we nog een levendig forum hadden. Samen met een heel aantal forumleden lazen en bespraken we een vooraf gekozen boek, zowel recent als klassiekers. Van verschillende uitgevers kregen we zelfs voor alle deelnemers een exemplaar. Aan het einde schreven we als leesclub gezamenlijk een recensie. Na een mailtje naar Amerikaans bestsellersauteur Michael J. Sullivan dat we zijn boek De Openbaringen van Riyria 1 gingen lezen kregen we zelfs een heel mooi berichtje terug:

Thank you very much for reading my first book The Crown Conspiracy as part of your bookclub. […] My only regret is that I don’t read/write Dutch so I could stop in and participate. There is nothing more rewarding to me than the opportunity to discuss something I’ve created with others. I do so hope you enjoy the read. […] I know there are plenty of quality books, so I feel honored that you will be reading mine, thank you once again and please enjoy your stay in Elan!

Leesfeuilleton Storm: Oorlogsmagiërs

Jeroen Cornelis had een eerste versie van zijn boek Storm 1: Oorlogsmagiërs al bijna klaar en nam contact op met FantasyWereld om te zien of en hoe we samen iets leuks konden bedenken. Het werd een wekelijks leesfeuilleton waarbij de bezoekers het boek van Jeroen beetje bij beetje konden meelezen en konden aangeven wat wel en niet werkte. Ook werden er regelmatig vragen gesteld bij de teksten of gevraagd of we konden meedenken over een naam van een personage/stad en dergelijke. Nu het boek afgerond is en hopelijk binnenkort uitkomt (we houden jullie op de hoogte), staan alleen de eerste hoofdstukken nog online. Hier kun je beginnen met lezen >

FantasyWereld Bazaar

Een experimentje dat uiteindelijk iets teveel administratie kostte was de FantasyWereld Bazaar. Een opzichzelf staande subsite waarin iedereen een eigen ‘winkel’ kon aanmaken om zijn of haar (tweedehands) boeken of andere fantasygerelateerde zaken kon aanbieden.

Er werden een heel aantal kleine winkeltjes geopend, maar veel gekocht werd er dan weer niet. Een mooi voorbeeld van een leuk idee, waarbij de uitvoering iets te ingewikkeld bleek.

FantasyWereld Podcast

Met Audiogeeks.nl richtte ik alweer even geleden een nieuwe website op, gebouwd rondom podcasts waarin geeky onderwerpen ter spraken kwamen. Toffe podcasts als Hold my Book, Geekers op je Speakers en Chez Geeque zijn er te horen, maar natuurlijk was het ook een mooie plek om een eigen podcast te starten! De FantasyWereld Podcast heeft nu 4 afleveringen (een vijfde staat al een tijdje in de steigers), maar zal binnenkort ook met een andere subreeks van redactielid Vanne aangevuld worden. Het medium is bezig met een mooie opmars, dus ik hoop dat de FantasyWereld Podcast ook een mooie toekomst tegemoet gaat als aanvulling op de geschreven teksten hier op de site.

DnDutch door Vechel Fantasy

Een van de meer recentere grotere projecten is de DnDutch reeks van dungeon master Rick Vechel. Deze olijke Limburger legt in het Nederlands de regels uit van het spel Dungeons & Dragons via een uitgebreide blogreeks op FantasyWereld. In zeer toegankelijke artikelen worden de basiselementen van het samenstellen van je personage, evenals het daadwerkelijk spelen van het spel aan de orde. Op deze pagina vind je een overzicht van alle artikelen die totnogtoe geschreven zijn. Via zijn Youtube kanaal kun je hem volgen voor hele leuke uitlegfilmpjes en zelfs een toffe campaign met zijn eigen speelgroep The Oneders.

FantasyWereld Schrijven

We merkten aan de bezoekers dat veel fantasylezers ook wel eens bezig waren met het schrijven van eigen verhalen. Ofwel korte verhalen voor verhalenwedstrijden, of manuscripten met de droom deze ooit uit te laten brengen. Daarom schreven en vertaalden we heel wat artikelen over het schrijven van onze genres, of lieten we bekende auteurs daarover tips geven. Dit resulteerde uiteindelijk in wederom een ander project van mij: www.fantasy-schrijven.nl.

FantasyWereld Gids Naar

Iets wat ik zelf heel leuk vond/vind om te schrijven zijn overzichtsartikelen met tips van boeken in verschillende genres. In die geest is ook de Gids Naar reeks ontstaan, waarin inmiddels al heel wat verschillende artikelen zijn verschenen, vaak ten tijde van een bepaalde themaweek. Dit mooie lijstje hebben we inmiddels:

En nu?

Natuurlijk proberen we bij FantasyWereld altijd nieuwe dingen te bedenken en uit te voeren, maar we horen graag van jullie of jullie zelf hierover nog interessante ideeën hebben. Of misschien hebben jullie nog voorkeuren over welke onderdelen jullie heel graag terug willen zien?

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties