BoekenBoekachtergrondShannara, vergeten klassieker?

Shannara, vergeten klassieker?

-

Terry Brooks - De Donkere Erfenis van Shannara 1: De Bewakers van Faerie

Een serie die ik zelf een van mijn favoriete klassiekers beschouw is de Shannara-serie van auteur Terry Brooks. Deze Amerikaanse advocaat schreef met zijn Het Zwaard van Shannara een Amerikaanse tegenhanger van het Britse In de Ban van de Ring en behaalde daarmee een enorm commercieel succes. Zijn eerste trilogie inspireerde op zichzelf weer andere fantasy auteurs die we vandaag de dag nog met veel plezier lezen. Toch lijkt Brooks in het Nederlands zijn aantrekkingskracht te hebben verloren. Maar is dat wel zo?

Ondanks dat deze serie verschillende herdukken heeft gekregen (Van een prisma pocket tot een hardcover, tot een paperback en een poema pocket), is hij recentelijk niet meer uitgegeven. Sterker nog, de laatste Nederlandse uitgave van deze reeks is Bewakers van Faerie, het eerste deel van de Donkere Erfenis van Shannara trilogie). Latere delen, er zijn in Amerika nog een stuk of zes boeken en een handvol korte verhalen verschenen sinds die tijd, zijn helaas nooit in het Nederlands uitgekomen. 

Waarom bespreek ik deze serie dan in deze Klassiekers themaweek, waarin we eigenlijk alleen klassiekers behandelen die recentelijk zijn heruitgegeven? Nou, omdat heruitgaven in verschillende vormen kunnen worden gegoten. In Nederland en de rest van de wereld heeft Shannara (om precies te zijn het tweede boek: De Elfstenen van Shannara) toch nog een heropleving gehad met de introductie van de tv-serie van MTV: The Chronicles of Shannara. De verhaallijn uit het tweede boek werd als leidraad gebruikt om een serie van 20 episodes te vertellen. De acteurs waren veelal nog onbekende namen, maar passend genoeg speelde John Rhys-Davies de rol van Eventine Ellesedil (hij speelde Gimli in LOTR, waarbij de link tussen beide verhalen weer is gelegd). 

MTV heeft inmiddels ook een nieuw seizoen van Chronicles of Shannara aangekocht, wat betekent dat de producenten weer aan de slag kunnen met een nieuw verhaal. Deze staat vooralsnog gepland voor deze zomer. Het tweede seizoen zal niet gebaseerd zijn op het volgende boek in de serie, omdat men de verhaallijn direct wil vervolgen en de acteurs uit het eerste seizoen niet aan de kant wil schuiven (het volgende deel in de serie zou Het Wenslied van Shannara zijn, waar vooral nieuwe personages in voorkomen). Toch zullen ze, volgens Terry Brooks, stukjes en beetjes uit dat boek gebruiken om het verhaal van seizoen één te vervolgen en toch enigszins bij het bronmateriaal te blijven. 

Voor mij als fan is de serie echter niet genoeg om mijn honger naar Shannara te stillen en zal ik me dus moeten vastbijten op de Engelse verhalen. Ik hoop dat ik mijn de mooie rij Nederlandse uitgaven van Shannara toch ooit compleet zal kunnen maken. 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties