BoekenBoekachtergrondReis door fantasywerelden #6: Carolia & Kadish

Reis door fantasywerelden #6: Carolia & Kadish

-

De boeken van Adrian Stone hebben een speciaal plekje in mijn boekenkast gekregen omdat ik heel erg hou van zijn schrijfstijl en de wereld waarin ze afspelen. Hij schreef eerst de Duivel-trilogie en daarna het Rune-tweeluik in dezelfde wereld, daarna verscheen Magycker 1, waarvan hopelijk dit jaar het vervolg zal uitkomen. Die laatste speelde zich dan weer af in een nieuwe wereld. Leuk feitje: alle boeken van Adrian Stone zijn ook te beluisteren op Storytel >

Adrian Stone houdt zelf enorm van kaarten in fantasyboeken, dus het is geen wonder dat deze ook in zijn eigen boeken kaarten te vinden zijn. Deze worden gemaakt door een goede vriend van Adrian zelf: Peter Schravendeel. Toevallig genoeg werden de originele schetsen van de kaarten recentelijk nog door Peter aangeboden op Marktplaats (helaas werd mijn bod overboden 🙁 ). Gelukkig zijn de PDF’s ook online te vinden. Laten we ze eens bekijken!

Carolia

Carolia is het koninkrijk waarin de Duivel-trilogie van Adrian Stone zich afspeelt, in het eerste boek nog geregeerd door koning Varig. Wat de boeken zo interessant maken (voor mij in ieder geval), is de verhoudingen tussen de verschillende religies die het land in hun grip houden. De magiërs in deze wereld zijn priesters van een van deze goden en kanaliseren de macht van hun god door, waarmee ze buitengewone krachten krijgen. Deze religies hebben allen in heel het land aanhangers en tempels, maar hebben toch ook geografisch gezien hun zwaartepunt.

Hoofdstad van het land is Tulda, waar ook de koning en zijn gezin leven. Alle toekomstige priesters worden naar de Citadel in deze plek geleid om de Proef af te leggen en te ondervinden of ze het talent om te kanaliseren hebben en te kiezen bij welke priesterorde ze zich willen aansluiten.

De vroegere hoofdstad van Carolia is Sepura, rijk geworden door de aanwezigheid van goud. De oudste bibliotheek, de meest befaamde universiteit en de mooiste tempel van Carolia zijn er allemaal te vinden, maar ook een heel aantal krottenwijken en het grootste aantal gokpaleizen en bordelen. Zoals in de boeken staat aangegeven, een vat vol tegenstrijdigheden dus. Hier is ook de patriarch van een van de belangrijkste godsdiensten te vinden, die van Viguru, god van het leven.

In Kraznach in het zuiden is de patriarch van Vorg gevestigd, de god van de dood. Deze godsdienst is steeds populairder geworden. Hier komt de hoofdpersoon van deze boeken ook vandaan: Marak. De leiders van deze twee godsdiensten groeien steeds meer uit elkaar en zijn druk bezig hun eigen legers te laten groeien, respectievelijk het Zonnelegioen en het Doodshoofdlegioen.

Naast Viguru en Vorg is de derde godheid die aangehangen wordt Ava, god van het universele evenwicht. Het is de kleinste orde en is gevestigd in de Abdij, ook op de kaart hierboven aangegeven. De monniken van Ava proberen op hun manier het evenwicht in de wereld te brengen en mogen hun gekanaliseerde magie niet aanwenden om te doden. Verder reizen enkelen van deze orde als Rechter door het land om ook in kleinere dorpen en steden geschillen op te lossen.

Naast de drie religies die het land verdelen is er nog een vierde in opkomst, die eigenlijk verboden is. Dit is de cultus van de duivelse Cataris, geleid door zijn profeet Zabatha en zijn volgelingen, die steun vinden in een ontevreden bevolking. De kleine mijnstad Grova in het zuiden is waar de ondergrondse beweging begon, maar inmiddels zijn door het hele land sympathisanten te vinden.

Een ander belangrijke plek om te noemen is Furka, waar het Furkawoud gelegen is. Van de bomen uit dit woud worden de staven gemaakt waarmee de priesters de macht van hun goden kunnen kanaliseren. Dit eilandje in het zuiden is dus een essentieel onderdeel van de strijd die op het punt staat los te barsten, want zonder hun staf zijn de priesters vrijwel machteloos. Het wordt beschermd door druïden, die geloven in de god Loval, eigenlijk een andere naam voor Ava.

Als laatste plek wil ik Kijk Uit nog eens noemen, gelegen in het meest oostelijke puntje van het land. Zonder al te veel te spoileren is het leuk om te weten dat dit plekje in het derde deel van de trilogie een grotere rol krijgt en alvast een bruggetje slaat naar het Rune-tweeluik. Kadishiërs hebben de oorspronkelijke bewoners in deze regio vermoord en zo komen we hen als lezer voor het eerst tegen. In het Rune-tweeluik komen we meer over hen te weten.

Kadish

Met het Rune-tweeluik krijgen we heel wat meer te horen over een ander land in de wereld van Adrian Stone: Kadish. Ghelan, een runenpriester uit Kadish, krijgt na de gebeurtenissen in Kijk Uit waarover we eerder lazen van zijn Godkeizer de opdracht om in Carolia op zoek te gaan naar de Nagelaten Vertellingen van Marak Viervinger, de hoofdpersoon uit de Duivel-trilogie.

Het eerste boek speelt zich daarom voornamelijk af in Carolia, maar ook in de hoofdstad van Kadish verblijven we regelmatig. Deze hoofdstad is Zarossa, waar de Godkeizer verblijft. De Godkeizer is de absolute leider van Kadish en uitverkorene van de Ene, waar de mensen van Kadish in geloven. In het begin van het eerste boek is er door middel van de rituele Heilige Dans een nieuwe Godkeizer opgestaan.

In het Godenwoud staat de oudste en belangrijkste tempel voor de Ene, midden in een woud van versteende bomen. Ook zijn hier nog tekenen van de andere goden te vinden, waar de inwoners van Kadish vroeger ook tot baden en in geloofden. Na een machtsstrijd tussen de hoogste afgevaardigden van deze goden won die van de Ene, waarna dit het enige geloof overbleef.

Verder is Felien nog een interessante stad, in het westelijke puntje van het continent. Deze havenstad wordt ook wel de Parel van Kadish genoemd, maar stiekem is de stad een broeinest van criminele activiteiten. Hier is waar de machthebbers van Carolia en Kadish elkaar uiteindelijk ontmoeten. Wat er precies gebeurt of waarom, wil ik natuurlijk niet spoileren.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

7 REACTIES

 1. Grappig, de Rune boeken moet ik nog steeds lezen, terwijl ik ze jaren geleden al heb gekocht. Waarschijnlijk moet ik vooraf wel eerst de Duivel boeken opnieuw lezen, want daar ben ik na al die tijd de details wel van vergeten. Ik heb ook veel te veel boeken…

  • Dat herken ik wel. Teveel nog ongelezen boeken en er verschijnt nog steeds veel interessants. Maar Rune mag je best wat hoger op de stapel van te lezen boeken leggen, was ook erg leuk 🙂 Heb je Magycker gelezen?

   • Magycker deel 1 ligt ook op de ongelezen stapel.

    Ik ben nu bezig in Orakel van Olde Heuvelt. Daarna begin ik eindelijk aan David Hair, maar dat zijn aardig wat boeken. Ook Jay Kristoff (2 boeken, in juli verschijnt boek 3) en Toevluchtsoord van Jerome Loubry wil ik nog ergens tussendoor lezen. Ik ben bang dat Adrian Stone even moet wachten. Misschien verschijnt tegen die tijd het vertraagde tweede Magycker boek.

 2. Ik heb zojuist de publicatie van het tweede deel van het Magycker tweeluik aangekondigd op mijn Facebook pagina. Het verschijnt komend najaar bij Luitingh-Sijthoff. Het manuscript is al ingeleverd. Meer informatie volgt nog, ook op mijn Adrian Stone website.

  • Heel leuk nieuws Ad, ik kijk ernaar uit! Tegen die tijd wellicht een Reis door de wereld van Magycker 🙂

  • Goed nieuws. Ik denk dat het voor mij tegen die tijd een Adrian Stone marathon wordt met Duivel, Rune en Magycker achter elkaar. Ben ik weer helemaal up-to-date.

   • Trouwens, dat wordt gelijk ook een van de weinige fantasyboeken die nog via Luitingh verschijnt, de laatste tijd is het erg karig bij de uitgever die ooit bekend stond als uitgever van fantasy en science fiction. Naar de Dromen & Demonen nieuwsbrieven keek ik vroeger altijd erg uit.

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties