Het is vandaag Halloween! Sommige mensen houden ervan om zichzelf compleet de stuipen op het lijf te jagen of de meest gory films te kijken, anderen vinden het al griezelig genoeg om twee verschillende sokken aan te trekken. Ook in de redactie van FantasyWereld hebben mensen verschillende manieren om Halloween te vieren! Hieronder de tips van ons.


Marije Kok: Zelf vind ik het altijd heerlijk om weg te duiken in een goed griezelboek rond Halloween. Kaarsjes aan, kop thee erbij, fleecedekentje en lezen maar. Aan griezelleesvoer in elk geval geen gebrek, want er zijn genoeg uitgevers die er nog even een extra spannend boek uitgooien vlak voor Halloween. Wat dacht je bijvoorbeeld van de nieuwste Stephen King, Het Instituut, die vorige maand is verschenen? Of de prachtige heruitgave van de klassieker Het vreemde verhaal van dr. Jekyll en de heer Hyde, verteld door Bies van Ede? Uitgeverij Van Goor komt met het horrorverhaal Clownsnacht van Daniëlle Bakhuis, dat me ongelooflijk spannend lijkt, en ook uitgeverij Kluitman speelt in op de feestdag met hun Grote Kluitman-griezelboek, met verhalen van onder andere Manon Sikkel, Sanne de Bakker en Tjerk Noordraven. Eén ding is in elk geval zeker: ik vermaak me wel deze Halloween!


Freya Sixma: Halloween is het meest magische moment van het jaar. Het is dan ook onvermijdelijk om tijdens Halloween aan heksen te denken. Ik raad je natuurlijk ten zeerste aan om tijdens deze periode ‘Hocus Pocus’ opnieuw te bekijken, maar wanneer je iets nieuws wilt uitproberen pak dan het boek Circe van Madeline Miller op. Dit verhaal over de allereerste heks ooit, is betoverend in woord en verhaal. Wil je weten hoe anders het voelt om heks te zijn? Maak je dan bekend met de gedachtenspinsels, magische trucs en intelligente tongtwisterij waaraan Circe je blootstelt. Verwacht echter niet dat je magie van haar leert, want Circe bewijst dat heksen een zeer ander slag volk zijn dan wij. Dat kriebelt tijdens het lezen, bevreemd daarna en laat je voor altijd anders naar de wereld kijken.


Rosanna de Bie: Voor de mensen die wel graag in de Halloween sfeer blijven, maar liever een goede dosis humor hebben, is Daybreak perfect. Deze hilarische serie draait vooral om Josh (nee niet gay-Josh en nee ook niet andere gay-Josh) die in een apocalyptische wereld leeft en op zoek is naar zijn grote liefde, Sam. Maar die is niet bepaald makkelijk te vinden, al helemaal niet doordat de hele stad is opgedeeld in straatbendes die veel te veel Mad Max hebben gekeken. En vergeet ook de zombies niet, die naast mensen opeten natuurlijk, alleen maar mompelen over hun laatste gedachte voordat ze stierven. Deze hele serie is een middelvinger naar de moderne wereld, die perfect is voor fans van Deadpool en Zombieland.


Anniek van Doorn: Zin om in de halloweenstemming te komen en een beetje te griezelen, maar hou je niet van horror? Dan is Chilling Adventures of Sabrina een aanrader! In deze serie, waarvan nu twee seizoenen op Netflix staan, volgen we Sabrina Spellman terwijl ze een keuze moet maken tussen haar menselijke en heksen leven. Op haar 16e verjaardag, welke toevallig op Halloween valt, wordt van haar verwacht dat ze haar handtekening zet in the book of the beast: oftewel het boek van de duivel zelf! Sabrina weet echter niet of ze haar menselijke kant wel op wil geven, omdat ze dan haar menselijke vrienden en vriendje niet meer zal zien. Dit verhaal zal sommigen bekend in de oren klinken, want dit was ook het uitgangspunt van de serie Sabrina, the teenage witch die van de jaren 90 tot begin 2000 op tv te zien was. Deze serie was heel toegankelijk en grappig. Dat is anders bij Chilling Adventures of Sabrina: de serie is veel duisterder, meer gefocust op het paranormale en met een goede dosis zwarte humor. Perfect om lekker te griezelen tijdens Halloween!


Joost Zuijderduijn: Een griezelige film die zich zeker verleend voor Halloween is de nieuwe boekverfilming van Stephen King die pas op Netflix is verschenen, namelijk In the tall grass. Een zwangere vrouw en haar broer zijn onderweg in de auto en rijden langs een maïsveld. Ze horen een jongetje roepen en besluiten het jongetje uit het maïsveld te halen. Maar als je eenmaal in het maïsveld komt, kom je er niet uit… Deze film is erg mysterieus, wordt gaandeweg het verhaal steeds spannender en enger en laat zien dat de echte slechterik de mens zelf is, die soms hele vreemde dingen kan doen als het eropaan komt. De volgende keer dat je langs een maïsveld rijdt, denk je wel twee keer na voordat je erin stapt nadat je deze film hebt gezien…


Joke Michielsen: Voor de meesten is Halloween dé gelegenheid om eens lekker te griezelen en een spannende horrorfilm of iets gelijkaardigs op te zetten. Gelukkig zijn er nog oude klassiekers en remakes daarvan die je een avond vol geesten en hilarische misverstanden! Eén daarvan is The Haunted Mansion, deze film kwam dat wel al uit in 2003, maar het blijft hilarisch (wat had je anders verwacht van Eddie Murphy in de hoofdrol!) met een romantische ondertoon. Nog één die nooit misstaat op een avondje (lachend) griezelen is Ghostbusters. Hier zijn al enkele remakes van, de recentste dateert van 2016 en combineert nerdy enthousiasme met een flinke dosis humor. Plezier gegarandeerd!


Immanuel Geesing: Ik heb een bloedhekel aan jump-scares, dus horror is meestal niks voor mij. Ook Crimson Peak heeft een paar schrikmomenten, maar een geheimzinnige, licht beklemmende stemming voert de boventoon. Dit is de kracht van de gothic novel-stijl, waar mysterie, romantiek en horror zich vermengen. Crimson Peak is echt een sfeerfilm, met prachtige visuals, goed acteerwerk en een sterk verhaal. Een verhaal over de jonge Edith die valt voor Sir Thomas Sharpe, een engelse Baronet die met zijn zus in een oud herenhuis woont. Langzaam ontrafelt ze daar het duistere geheim van de familie Sharpe en het huis dat ook wel bekend staat als ‘Crimson Peak’.


Vanne: Wel zin in vampieren en weerwolven maar geen zin in Twilight? Wat dacht je van de mockumentary What We Do In The Shadows? Deze film van de makers van Flight of the Conchords uit 2014 is als het ware een documentaire waarin een groep vampieren gevolgd wordt in hun dagelijks leven, met persiflages op alle oude klassieke vampierfilms. Maar wat gebeurt er als een slachtoffer ineens niet dood blijkt te zijn en zijn ‘levende’ vriend Stu meeneemt naar de vampieren? Een heerlijke parodie vol bloed en gore, maar met een flinke knipoog. Deze productie uit Nieuw Zeeland werd zo goed ontvangen dat er naast een paar short films ook recente spin offs van zijn gemaakt, zoals “Wellington Paranormal” en een tv-serie met dezelfde titel als de film. Van beiden worden nieuwe seizoenen verwacht in het komende jaar.

Geef een reactie