BoekenBoekachtergrondGruwelijk eng! - Gastblog van Femke Dekker

Gruwelijk eng! – Gastblog van Femke Dekker

-

Heksen, vampiers, doodshoofden, spinnen… deze Kinderboekenweek is het griezelen geblazen. Hoewel ikzelf nooit een griezelboek heb geschreven, vinden veel mensen toch dat ik als auteur goed bij het thema pas. Want hoe klunzig en grappig de heksen waarover ik schrijf ook zijn, het zijn toch heksen! En een heks is een griezelfiguur, hoe dan ook.

Er zitten ook wel wat gruwelijke dingen in. Want een lekker soepje maken met paddenogen en slakkenslijm en dat dan ook nog opdrinken… Ieuw! Ik moet er niet aan denken. En dan nog al dat getover! Of de spreuken van de heksen nu lukken of niet, er gebeuren rare dingen. Een heks en een kat die samen één worden, een stofzuiger die opeens gaat vliegen… Het zou je maar gebeuren! Er zijn kinderen die dat best eng vinden.

Kinderen hebben een rijke fantasie en zijn erg ontvankelijk. Naarmate ze ouder worden, kunnen ze beter relativeren. In prentenboeken voor kleuters zie je vaak dat de monsters best schattig zijn. Ze zien er zacht en pluizig uit en ze gedragen zich ook niet erg monsterlijk. In griezelboeken voor oudere kinderen komen al wat meer griezelfiguren voor. Al is Heksje Lilly (Knister) gewoon een aardig meisje, net als Foeksia de miniheks (Paul van Loon).

Pas vanaf een jaar of tien kun je echt gaan gruwelen en griezelen. Dan komen de skeletten tevoorschijn, drinken de vampiers echt bloed en kan een toverspreuk behoorlijk slecht uitpakken. Echte horror wordt het nooit. Soms moet je je adem even inhouden, of wil je misschien je hoofd onder een kussen stoppen, maar even later is het weer zo grappig dat je kunt grinniken of misschien zelfs schaterlachen. Pff… Dat lucht op!

Boeken en series waarmee je goed kunt griezelen:

  • Verhalen uit De Heksenkeet van Femke Dekker (v/a 6 jaar, niet echt griezelig, wel spannend en grappig)
  • Verhalen van de boze heks van Hanna Kraan (v/a 5 jaar, niet echt griezelig, wel grappig en schattig)
  • De Griezelbus van Paul van Loon (oplopend in leeftijd, griezelig en grappig)
  • De GVR en De Heksen van Roald Dahl (v/a 9 jaar, spannend/eng en grappig)
  • De Spokenjagers van Cornelia Funke (v/a 6 jaar, spannend/eng en grappig)

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties