Zoals je uit mijn artikelreeks Reis door fantasywerelden had kunnen opmaken (waarin ik onder andere Midkemia, Siala en Osten Ard ben doorgereist), vind ik het heerlijk om mezelf te verliezen in de achterliggende geografie en geschiedenis van een verzonnen wereld. Als er een boekenreeks is die mij aanspreekt, doe ik vaak mijn best om ook een eventuele compendium erbij te verzamelen, om net nog een beetje meer te weten te komen over de gedachten van de schrijver bij het schrijven, en over de personages, volkeren, landen of geschiedenis van de boeken. In dit artikel zet ik een paar van mijn favoriete naslagwerken op een rijtje. En binnenkort wil ik ook mijn Reis door fantasywereldden reeks weer oppakken met een bezoekje aan Randland.

De wereld van Het Rad des Tijds

Robert Jordan - De Wereld van het Rad des Tijds

En dan ga ik voor dat artikel uiteraard gebruik maken van het boek De wereld van Het Rad des Tijds, door Teresa Patterson en de auteur van de reeks Robert Jordan. In het naslagwerk vind je een uitgebreide geschiedenis van Randland, over de Eeuw der Legenden, en de tijd na het Breken. Je krijgt zo in 368 paina’s een mooi inzicht in welke gebeurtenissen hebben geleid tot het verhaal dat je lees in Het Rad des Tijds.

Daarnaast krijg je per regio en volk een interessante inkijk in de opkomst, de gebruiken en politieke/culturele inrichting ervan. Ideaal om even wat meer te weten te komen van de Ogier, de Aiel of de Grenslanders. Ook de regio’s die je in de boeken wat minder naar voren komen, zoals Shara en Seanchan, worden uitgelicht. Natuulijk worden de slechterikken niet vergeten, er is veel te lezen over de Verzakers, de Trollocs en al het andere Schaduwgebroed. Als laatste is er een handig overzicht van alle tot nu toe bekende voorspellingen die we hebben gelezen in de boeken en is er een register met namen van personages en steden/regio’s om snel wat meer informatie op te zoeken! Ideaal om even open te slaan tijdens het lezen, als je je geheugen op wilt frissen.

NB: Dit boek is verschenen toen deel 9: Hart van de Winter was verschenen. Ontdekkingen en gebeurtenissen uit latere delen zijn dus niet meegenomen.

Wereld van de Magiër

De Wereld van de Magiër is een van mijn favoriete boekjes, speciaal gemaakt voor de Nederlandse markt en met een voorwoord van Raymond E. Feist. Het is een stuk kleiner dan het voorgaande boek (63 pagina’s), maar qua informatiedichtheid doet het niet onder. In dit werk wordt in het kort in gegaan op het ontstaan van de boekenserie. Naast korte samenvattingen van de boeken die totdantoe waren verschenen, wordt kort ingegaan op onder andere maatschappelijke en politieke kenmerken van diverse beschavingen uit de reeks. Het bevat tevens een verhaal gepubliceerd in het tijdschrift Fantasy Book in 1982 genaamd Profijt en de Grijze Moordenaar.

De eerste versie is geschreven in 2000, door Arrian Rutten. In 2003 is een herziene versie van dit boekje verschenen met toegevoegde informatie over de boeken die er in de tussentijd over Midkemia waren verschenen. Later is overigens ook Midkemia: The Chronicles of Pug verschenen, die nooit is vertaald.

De Wereld van IJs en Vuur

Bij boekenseries met een rijke geschiedenis denk je natuurlijk ook meteen aan Het Lied van IJs en Vuur van George R.R. Martin. En ook hij heeft een indrukkend boek uitgebracht waarin hij zijn wereld uit de doeken doet. En dat gebeurt niet alleen met meer dan 300 pagina’s geschiedenis van de Zeven Koninkrijken, ook staan er meer dan 170 prachtige en originele kleurenillustraties in.

Zoals de flaptekst zegt: In dit boek vind je de verzamelde kennis, wetenschappelijke beschouwingen, erfstukken en volksverhalen van maesters en septons, magiërs en zangers. Het is een kroniek die het Tijdperk van de Dageraad tot het Heldentijdperk beslaat; van de komst van de Eerste Mensen tot de verschijning van Aegon de Veroveraar; van Aegons oprichting van de IJzeren Troon tot Roberts Rebellie en de val van de Krankzinnige Koning, Aerys II Targaryen, die leidde tot de huidige strijd tussen de Starks, Lannisters, Baratheons en Targaryens.

Alles dat je dus wilde weten over de opkomst van de verschillende Huizen, de Sers en de Maesters en de achtergrond van de Muur, je kunt het teruglezen en zien in de illustraties. Het grappige is dat Martin voor dit project jarenlang samenwerkte met de oprichters van de befaamde fanwebsite Westeros.org.

Donkere Toren Concordantie

Veel mensen beschouwen de Donkere Toren reeks het magnum opus van Stephen King. Het meest fantastische is dat heel veel van zijn titels die buiten deze serie vallen, hints van personages, gebeurtenissen of plaatsen hebben die toch de connectie met De Donkere Toren suggereren. In dit encyclopedische naslagwerk verklaart schrijfster Robin Furth elk begrip en personage uit De Donkere Toren. Het boek bevat o.a. tekeningen, kaarten, tijdlijnen, kruisverwijzingen en een alfabetisch register. Het boek geeft handig genoeg aan uit welk boekhet onderwerp komt en noemt de pagina’s daarbij, zodat je snel terug kunt bladeren. Op die manier kun je selecteren wat je wel en niet leest, afhankelijk van hoe ver je zelf al bent met de serie. Absoluut een must-have voor fans van Stephen King en De Donkere Toren!

Eragons gids tot Alagaësia

Om zijn fans niet te lang te laten wachten op het vierde deel van zijn Erfgoed-serie had Christopher Paolini (lees ons interview met Paolini) de handen ineen geslagen met de makers van onder meer Drakologie, Egyptologie en Piratologie voor een uniek kijkje in de wereld van zijn boeken. Eragon zelf vertelt aan de lezer over de belangrijkste personages, plaatsen en zaken in Alagaësia, de wereld waarin zijn boeken zich afspelen. Eragons Gids tot Alagaësia is een rijk geïllustreerd boek, vol kaarten, pop-ups en geheime vakjes. Zo kom je meer te weten over elfen, dwergen, Urgals, mensen en draken – en over de wonderschone natuur en de magie van het land.

Overig

Er zijn natuurlijk veel meer van dit soort mooie boeken. Zo is er een naslagwerk van de wereld van de Kronieken van Belgarion en Mallorea (deze heet De Wereld van Riva), met achtergrondinformatie over de wereld, de personages en de quests die in deze boeken van David Eddings worden beschreven. En ook over het Midden-Aarde van J.R.R. Tolkien is natuurlijk meer dan genoeg verschenen aan geschiedenis en achtergrond, zoals in de Silmarillion. Sommige naslagwerken zijn helaas nooit vertaald, zoals The World of Shannara, over de rijke wereld van Terry Brooks. Die had ik nog graag eens toegevoegd aan mijn verzameling.

Wat vind jij van dit soort naslagwerken? Saai, of juist tof? En welke is jouw favoriet? Laat het hieronder weten!

2 REACTIES

  1. Die van het Rad des Tijds heb ik zelf ook in bezit en gelezen, de reeks zelf moet ik nog steeds afronden. Ben ooit gekomen tot boek 8 of ergens in die buurt en moest toen wachten op het volgende boek. Inmiddels ben ik er helemaal uit, maar ik ga ooit weer opnieuw starten.

    Wat betreft naslagwerken, eerlijk gezegd vind ik ze soms te uitgebreid of overbodig. Prima om meer te weten te komen over de wereld en de mensen/wezens die erin voorkomen, maar meestal heb ik er geen behoefte aan. Voor het basisverhaal heb je de extra informatie niet nodig en om de rest in te vullen gebruik ik mijn eigen fantasie. Bij sommige schrijvers zoals Tolkien maak ik wel een uitzondering, hoewel het bij die laatste dusdanig uitgebreid is dat ik de meeste informatie alweer kwijt ben geraakt.

  2. Ja, bij Tolkien heb je soms het idee dat die extra werken eigenlijk ook gewoon het hoofdwerk zijn, zoveel informatie en achtergronden staan erin (en verhalen trouwens).

    Bij Het Rad des Tijds en Wereld van de Magiër vond ik het inderdaad ook handig om telkens erbij te pakken, nadat ik dan weer even had moeten wachten op een volgend deel. Even kijken wie wie was enzo. Deel 9 wordt even doorbijten voor je ben ik bang, maar daarna wordt het weer vanouds goed! En de delen die Sanderson heeft afgeschreven waren ook echt top.

Geef een reactie