BoekenBoekachtergrondFantasyspecialisten boekhandels

Fantasyspecialisten boekhandels

-

Het fantasygenre krijgt niet in elke boekhandel de aandacht die ze verdient, waardoor het soms lastig is onze geliefde fantasyboeken te vinden. Boekhandels hebben niet altijd duidelijk voor ogen waar ze bepaalde uitgaven onder moeten scharen (fantasy, spanning of bij de jeugdboeken), en hebben bovendien niet altijd de expertise in huis om lezers te adviseren.

Pilot fantasyspecialisten

Uitgeverij Luitingh Fantasy is daarom bezig met een pilot waarbij ze boekhandels in Nederland meer informatie geven over fantasy en hoe dit genre er momenteel voorstaat. De boekhandel ontvangt een pakket met daarin een leeswijzer, raamsticker (zie hieronder), boekenleggers, plankstroken en een complete fondslijst van de uitgever.

fantasyspecialist

De leeswijzer is een schematisch overzicht van hoe het fantasy-landschap eruit ziet. Luitingh Fantasy heeft zeven hoofdgenres gedefinieerd: Klassieke fantasy, Heroïsche fantasy, Historische fantasy, Coming of Age, Sciencefiction, Young Adult en Bovennatuurlijk. Elk genre wordt op de leeswijzer uitgelegd en elk genre heeft zijn eigen icoontje en kleur. Op de leeswijzer staat per genre aangegeven welke belangrijke auteurs de grondlegger zijn van het genre en welke belangrijke auteurs (niet alleen van het fonds van Luitingh) er binnen dat genre vallen. De bedoeling is dat deze leeswijzers de lezer en boekhandel aan de hand nemen en te laten zien dat als ze Tolkien en Rowling gelezen hebben ze best eens binnen een ander genre een ander fantasyboek kunnen lezen.

Bovendien zijn er van elke subgenre boekenleggers gemaakt met daarop drie boekentips binnen dat subgenre en nog een tip binnen een ander subgenre. Er zijn ook zeven plankstroken, voor elke genre een. Op die plankstrook staat het icoontje van het genre plus uitleg wat mensen van boeken van dit genre kunnen verwachten. Een fondslijst, ingedeeld op de zeven genres met daarin alle leverbare fantasytitels van Luitingh, maakt daarbij overzichtelijk welke titels er binnen elk genre te lezen is. En als laatste ontvangt de boekhandel een raamsticker met daarop het logo, zeven icoontjes en de tekst: fantasyspecialist.

Wil je eens een kijkje nemen hoe bij zo’n boekhandel met het predicaat fantasyspecialist? Ga dan eens langs bij één van de onderstaande boekhandels:

De fantasyspecialisten (groeiende lijst)

Bekijk de lijst op de website van Luitingh >>

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties