BoekenBoekachtergrondFantasy in de voorjaarsbrochures van 2022

Fantasy in de voorjaarsbrochures van 2022

-

We zijn weer de brochures ingedoken om alle leuke fantasy/sciencefiction/horrorboeken eruit te vissen. En *spoiler alert*, dat waren er weer minder dan we elke keer hopen. Waar het genre op tv zo populair is met series als Wheel of Time en The Witcher, hebben (vooral de grotere) uitgevers weinig motivatie om te beginnen met nieuwe series. Toch is er wel genoeg om naar uit te kijken, dus bij dezen e.e.a. op een rijtje! In onze verschijningskalender probeer ik de meeste interessante boeken ook toe te voegen.

Fantasy in de voorjaarsbrochures van 2022

LUITINGH-SIJTHOFF heeft voor het voorjaar voor haar doen helaas een tegenvallende presentatie. De enige nieuwe fantasy-uitgave wordt in maart de derde novelle van Anthony Ryans serie De Zeven Zwaarden, getiteld Stad van Liederen. Daarnaast gaan ze de Kronieken van de Onderwereld van Cassandra Clare weer in een nieuw jasje uitgeven. De eerste twee delen verschijnen in maart, daarna deel drie en vier in september en in maart 2023 zijn delen vijf en zes aan de beurt. Gelukkig hebben we nog de nieuwe Dwergen boeken om ons op te verheugen aankomende zomer.

BOEKERIJ heeft al meer moois voor ons in petto. In februari komt het vervolg op De gevangene van Zalindov uit van Lynette Noni, getiteld De gevangene van Valennia. In maart komt er een nieuw fantasyboek van V.E. Schwab met de titel Gallant en in april Het Koninkrijk der Bruggen van Danielle L. Jensen. En in mei komt het eerste volwassen fantasyboek van YA bestsellerauteur Holly Black: Dief van de Nacht. Een prima lijstje!

BLOSSOM BOOKS is bekend van de mooie YA-boeken en heeft er voor de fantasyfans dit keer helaas slechts eentje in de voorjaarsbrochure staan. In april komt er namelijk een nieuw deel in de The Lunar Chronicles-reeks van Marissa Meyer, getiteld Verguld, gebaseerd op het sprookje van Repelsteeltje. Wellicht interessant is een nieuwe vertaling van Zorro. De vloek van Capistrano, door Kevin Hassing, dat ook in april verschijnt.

ZILVERSPOOR/ZILVERBRON brengt vaak nieuwe boeken uit rondom de grote evenementen zoals Elfia en Castlefest, maar dat is de afgelopen tijd natuurlijk lastig geweest. Recentelijk brachten ze Heksensteen van Jeroen Vreijling uit, het vervolg op Drakenkruid. Ook Schaduw van de Lahr van Inge de Vries, de verhalenbundel Hersenschimmen van uitgeefster Cocky van Dijk en Revolutie 1: Inwijding van Larissa Klein Bennink kwamen uit. Voor het voorjaar hoop ik deze lijst op korte termijn nog aan te vullen met nog te verschijnen boeken!

HARPERCOLLINS HOLLAND heeft heel veel succes gehad met de Iron Fey-serie van Julie Kagawa. Ze zullen dus net zo verheugd zijn als de lezers dat de auteur daar weer een vervolg op gaat schrijven: Het IJzerzwaard. Deze wordt verwacht in februari. Een andere interessant boek is Twin Crowns 1: De Ontvoering, het eerste deel van een tweeluik van Catherine Doyle en Katherine Webber dat voor mei gepland staat. Voor de jeugd staan verder Amari en het Spel der Magiërs van B.B. Alston en Een Klok van Sterren: Achter de bergen van Fransesca Gibbons op de planning.

CLAVIS brengt in maart het laatste deel van de Nomade-trilogie uit van Guido Eekhaut, met de titel Andere tijden. Voor de wat jongere lezer zijn Lucia Flores en de Behekste Kermis van Chinouk Thijssen in mei, De Speurders van Morgen: De Overval van Jeroen van Berckum in maart en Griebel van Roel Verheggen in februari interessant. Verder hebben ze ook wat historische verhalen aangekondigd die er mooi uitzien, maar net niet genre genoeg zijn om mee te nemen in deze lijst.

GODIJN PUBLISHING heeft regelmatig verhalenwedstrijden rond een fantasythema en daar wordt dan een bundel van samengesteld met de beste verhalen. In maart komt het eindresultaat van de wedstrijd De Afvalligen van de drukker. Daarnaast zijn er ook nieuwe fantasyboeken aangekondigd van Garvin Pouw (Valtada 5), Daniel Warmoeskerken (De ziener van Wilgenhoven), Ellis van Zijl (Het Ibis Hof), Nanda Kooijman (The Big 5) en Mark Groenen (De werelden van Aisling en Aidan). Sciencefiction komt van de hand van Johan Klein Haneveld met De zwarte schim.

HAMLEY BOOKS is enorm hard aan de weg aan het timmeren met mooie uitgaven voor zowel YA als jeugd. Voor YA komen in maart Luna: Het volk van de jaguar uit van Lisa Vervloet, evenals De Zeven Zonderlingen: Duister 1 van Eva Linden en Water van Lara Reims. Dan in april de nieuwe serie van Rani de Vadder (auteur van o.a. Draco): Gifgave 1. Voor de jeugd komt er in februari een nieuw deel in de avonturen van de kitten Hamley: Hamley en de Draak. In maart komt een nieuw boek van Mel Hartman, Het Hotel in de Wolken, en in april verschijnen dan Mama Heks van Kaat de Kock en Het Donkere Visioen van Marjo de Vroed.

UITGEVERIJ MACC is wellicht enigszins onduidelijk met de te verwachten verschijningsdatum, maar heeft wel een mooie lijst met titels op haar wordt verwacht pagina staan, met zowel Nederlandse/Belgische als internationale auteurs. Zo kunnen we uitkijken naar een horrorbundel van griezelauteurs als Tais Teng, Jaap Boekestein, Johan Klein Haneveld en Theo Barkel in Vampieren & Demonen alsook het zesde deel van de Woudzee Kronieken van deze Duitse auteur Utchi Zietsch getiteld Hatar Stygan, De Donkere Haat. Daarnaast staat aangekondigd Een Beer in het Brein van Vince Penders, Game of Spirits 2 van Steve Smith en Dark Crows, Seelenbegleiter van Nadine Stenglein.

ICEBERG BOOKS gaat verder met hun sciencefiction line-up met onder andere Zonneschaduw van Jasper T. Scott (het vervolg op Stelsel onbekend) en het derde deel van de young adult Skyward-serie van Brandon Sanderson: Cytonic. Ook brengen ze na de Ontdekking van de Mens trilogie van de Nederlandse Frank van Dongen (binnenkort onze recensie van deel 1 hiervan) nu ook zijn debuut opnieuw uit: Het bouwplan. Deze verscheen al eerder bij uitgeverij Verschijnsel.

Dutch Venture Publishing richt zich op young adultverhalen, met inmiddels zowel nationale als internationale auteurs. Van de hand van de uitgeefster Jen Minkman verscheen deze maand al het eerste boek van het jaar: Het Licht van de Lorelei. In maart verschijnt van haar hand ook Dwaallicht, een graphic novel voor young adults met illustraties van debutant Bibi van Leeuwen, en het vervolg op Supernerd van Emmy van Ruijven. In april komt dan Elfenstof, geschreven door de Amerikaanse Carrie Jones en het vervolg op het dystopische De Korf van Ahmet Chakioglou, getiteld De Koningin. Voor de wat jongere jeugd verschijnen in april De Pompenprins van Cristina Oliva en De Torenclub En Het Mysterie Van De Maya’s van Marianne van der Wal.


Laat het ons vooral hieronder weten als we boeken zijn vergeten, of neem een kijkje in de wordt verwacht-kalender die we altijd actueel proberen te houden. De bovengenoemde boeken zullen er ook snel instaan.

Gerelateerde artikelen

4 REACTIES

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties