Het huidige jaar is er een om snel te vergeten, ook al brachten de voorjaars-, zomer- en najaarsbrochures van de uitgeverijen ons nog zoveel moois. Laten we daarom maar snel gaan kijken wat ons komend jaar gaat brengen! Hieronder per uitgever een opsomming, druk op het logo van de uitgever om de brochure zelf te bekijken en zo meer over de boeken te weten te komen. Of ga naar onze verschijningskalender, die we snel weer up-to-date maken met al deze nieuwe titels.

Fantasy in de voorjaarsbrochures van 2021

LUITINGH-SIJTHOFF had natuurlijk wat moois te melden over series die na lang wachten weer door gaan, zoals De Godenoorlogen, De Brug der Getijden en Nimmernacht. In de aanbiedingsbrochure voor het voorjaar staat nog meer, zoals een nieuwe reeks novellen van Anthony Ryan. De eerste daarvan, Een Pelgrimstocht van Zwaarden, verschijnt in maart. In april komt dan de hardcover van Hart van Zwart IJs, het vierde deel van De Kronieken van Nicci van Terry Goodkind. Van diezelfde auteur, dit jaar helaas overleden, verschijnt in mei dan nog het vierde deel van De Kinderen van D’Hara, getiteld De Eed van de Heks. Voor horrorfans verschijnt in april De Angstverzamelaar van Jasper DeWitt, een bovennatuurlijke thriller in de stijl van Stephen King. En diezelfde maand staat ook een prachtige boxset van de Witcher serie gepland, met alle boeken inclusief een landkaart. Zie hieronder een impressie. Voor de jeugd ook genoeg om naar vooruit te kijken, zoals IJshart 2 van Jamie Littler in februari en De Magische Wereld van Charlie door Audrey Alwitt in juni.

BOEKERIJ gaat in januari natuurlijk het nieuwste boek van Thomas Olde Heuvelt uitgeven, getiteld Orakel. Maar in de voorjaarsaanbieding vinden we nog veel meer leuks. Zo komt in februari het derde deel van de serie van Laini Taylor uit met de naam Godenslaap. Ook van Lisa Maxwell komt het derde en laatste deel uit van haar Magiër serie, genaamd De vloek van de slang. Deze verschijnt in maart. En alsof het een thema is, ook Holly Black komt met het afsluitende derde deel van haar Elfhame serie, deze zal De verbannen koningin heten en in april verschijnen. Van Giles Kristian verschijnt dan nog Camelot, een hervertelling van de Arthurverhalen. Van zijn hand hadden we eerder al eens Lancelot gelezen, over deze ridder uit de Arthurverhalen. Deze komt in mei uit. Wellicht ook interessant: Floris Kleijne, bekend in fantasyland, gaat in februari bij Boekerij een thriller uitbrengen met de naam Klaverblad. Een kort verhaal van zijn hand kun je op FantasyWereld lezen.

BLOSSOM BOOKS, YA uitgever bij uitstek, gaat weer een aantal toffe YA boeken uitgeven. Wat te denken van de nieuwe van Leigh Bardugo, bekend van de Grisha boeken. In januari komt van haar hand Het Boek der Heiligen uit. In februari komt dan het boek De Raven van Kass Morgan. En dan komt in mei Een Hart zo Vurig uit, het vervolg op Een Vloek zo Eenzaam. Dit is een bewerking van het verhaal over Belle en het Beest, van auteur Brigid Kemmerer. Ook interessant is de nieuwe vertaling van Dantes goddelijke komedie: de hel. Deze verschijnt in maart en biedt een moderne versie van het verhaal voor een nieuwe generatie lezers.

BEST OF YA is het onderdeel van Unieboek dat YA-titels uitbrengt en zij gaan veel YA fans weer blij maken! Er komt namelijk een vervolg op de Hof van Doorns en Rozen serie van Sarah J. Maas. Deze zal Hof van Zilveren Vlammen heten en in februari uitkomen. En van Mirjam Mous komt in mei Girl 6 uit, een verhaal met bekende personages uit haar bestseller Boy 7. Ook leuk, in april komt een voordelige midprice editie van Strijdmagiër van Taran Matharu uit.

HARPERCOLLINS HOLLAND bracht voorheen in ons genre vooral YA uit, maar is ook een kinderfonds begonnen. Daarin komt in februari een nieuwe serie uit van B.B. Alston getiteld Amari en de Nachtwachters. Voor YA lezers komt er in mei weer een nieuw deel in de geliefde Iron Fey serie van Julie Kagawa uit met de naam De IJzerraaf. Ook de andere delen van deze serie komen nog eens in een nieuwe uitgave uit. En in dezelfde maand komt het vervolg op Heks & Jager van Shelby Mahurin getiteld Bloed & Honing.

ZILVERSPOOR/ZILVERBRON gaat ook weer hard met een heel aantal titels in het begin van 2021. In januari komt het vervolg op De Terugkeer van Layhar van Kirsten Groot, getiteld Keuze van Amar. Ook Roborecht van Django Mathijsen, Interplanetair boek 1: Ruimtestad van Johanna Lime en Griezel en Co deel 3: De griezelvakantie van Peter van Roermund/Gustaaf Glibber komen die maand uit. In februari komen een heel aantal vervolgen uit, namelijk Het Patroon 5 van Dianne Arentsen, Gruweltoren 2 van Tom Thijs, De Bergbouwers van Metis Bidenk 2 van Patrick Bauwens en De Raad van Elfen 2 van Ingrid Hageman. In maart komen dan Pangaea 2: Verloren zoons van Tycho Scholten, Heksensteen van Jeroen Vreijling, Het geheim van Winterplas van Mathias Maho en Smaragd van de Zon van Ian Laverman bij. En dan in april Terra Fabula 6 van Peter DeWillis, Bombino de boomtoptrol van Anton Wolvekamp en Decadentia 3: Represailles door Anaïd Haen en Django Mathijsen.

CLAVIS heeft voor de jeugd altijd een heel aantal mooie genreboeken, en veelal van eigen bodem. Laten we eens kijken: Woodwalkers 6, het laatste deel in de serie, van Katja Brandis verschijnt in mei. Benjamin Lacombe, die we kennen van grafische meesterwerkjes als Ondine en Madame Butterfly, gaat in februari een hervertelling uitbrengen van de Disney klassieker Bambi. Voor de jeugd is er verder in maart De Krokodillenfabriek van Dries Deschepper en in mei De wondere wereld van Eva door auteur en illustrator Eva Toorenent. En voor YA is er in juni een spannend en meeslepend verhaal over de grenzen tussen spel en werkelijkheid getiteld Heksenlied van Antonia Michaelis.

GODIJN PUBLISHING organiseert regelmatig verhalenwedstrijden in ons genre om daar dan een mooie bundel van winnende verhalen van uit te brengen. In maart komt daar bijvoorbeeld Nevelkinderen uit, het resultaat van de gelijknamige verhalenwedstrijd. Ook interessant is wellicht de historische roman Val uit de tijd van Janine Brandsen, dat in het eerste kwartaal zal uitkomen. Ook in het eerste kwartaal staat Sonderho gepland van Fedor de Groot, aangekondigd als thriller met een vleugje sciencefiction.

HAMLEY BOOKS is een vrij nieuwe uitgeverij, gespecialiseerd in YA en jeugdboeken van Nederlandse en Belgische auteurs. Maar ze hebben wel degelijk grote plannen en in hun voorjaarsbrochure staan bijzonder veel interessante boeken. In februari komt de toekomstroman Lucht van Lara Rems, een eerste deel van een nieuwe serie, en ook Als Doden Spreken van Mel Hartman. Dan in maart Koning van het Sintelwoud van Jen Minkman en de paranormale thriller In het Duister van Tamara Arts. Diezelfde maand verschijnt een standalone boek van Valentijn Ringelberg getiteld Hij die niet bestaat. Deze speelt zich af in dezelfde wereld als zijn eerdere boek Voorbij het wederwoud. In april komt De Woestijndief van Emmelie Arents, die dit jaar nog debuteerde met Het Hart van de Adelaar. Ook voor de jeugd zijn er een aantal leuke aankondigingen, zoals in februari De vergeten tuin van Sandra J. Paul en Draco van Rani de Vadder. In maart komen Mission One van R. Wade en De Legende van Musoro van Amina Laffet uit.

PROMETHEUS gaat door met de serie waar ze dit jaar mee waren begon: Het drielichamen probleem van Cixin Liu. Deze sciencefiction-trilogie werd wereldwijd miljoenen keren verkocht en Cixin won er als eerste Chinese schrijver ooit de Hugo Awards mee. Het tweede deel van de serie zal Het donkere woud heten en verschijnt in maart. In de zomer van 2021 zal het afsluitende deel De onsterfelijke dood uitkomen. Recentelijk werd overigens bekend dat Netflix plannen heeft een tv-serie van dit verhaal te maken, gemaakt door de makers van de Game of Thrones serie.

ICEBERG BOOKS is een geheel nieuwe uitgeverij, in 2020 opgestart door Erik Schreuder. Hij is de eigenaar van videospel uitgever Iceberg Interactive, maar zijn voorliefde voor sciencefiction bewoog hem ook een boekuitgeverij te starten. In 2021 komen hun eerste boeken uit, en dat zijn niet de minste. Ook handig, veel van hun boeken komen als serie tegelijk uit, zodat je niet maanden hoeft te wachten op een vervolg. In februari komen Sterrenzicht en Sterrenvlucht van bestsellerauteur Brandon Sanderson uit. Diezelfde maand komen ook Zonneschaduw en Stelsel onbekend van Jasper T. Scott uit. Dan in mei nog de trilogie van A.G. Riddle, met de titels Winterwereld, De Strijd om de Zon en De Verdwenen Kolonie.


Laat het ons vooral hieronder weten als we boeken zijn vergeten, of neem een kijkje in de wordt verwacht-kalender die we altijd actueel proberen te houden. De bovengenoemde boeken zullen er ook snel instaan.

4 REACTIES

 1. Ook een vermelding waard: Iceberg Books is een initiatief gestart om science fiction boeken te gaan vertalen en uit te brengen. Om te beginnen zijn dat boeken van Brandon Sanderson (Januari 2021). Daarna volgen A.G. Riddle, Jasper T. Scott en Dennis E. Taylor. Zie: https://www.iceberg-books.nl/

  Uit jouw artikel hierboven heb ik Jasper DeWitt voor mezelf nog even aangevinkt, de andere voor mij interessante boeken had ik al in het oog. Ben ook blij met wat meer aandacht voor horror, zo heb ik recent ook de boeken van Paul Tremblay en de nieuwe van Kevin Valgaeren gekocht.

  • Je hebt helemaal gelijk! Ik heb ze er meteen ingezet. Ik wist wel van het bestaan, maar ik had er bij het samenstellen even niet aan gedacht 🙂

 2. De zomerbrochures zijn inmiddels ook verschenen, maar je moet heel goed zoeken om iets op sf/fantasy gebied te vinden.
  Bij Luitingh alleen Jay Kristoff en Anthony Ryan, maar dat was al bekend. Zie: https://www.lsamsterdam.nl/boeken/aanbiedingsfolder/
  Bij De Boekerij alleen YA: eentje van Holly Black en eentje van een nieuwe schrijfster uit Australië (Lynette Noni). Zie: https://www.boekerij.nl/nieuws/bekijk-de-nieuwe-zomerbrochures

  Andere heb ik nog niet bekeken, maar als niet-YA lezer wordt ik hier niet echt gelukkig van. Zeker omdat ik na de korte opleving van Luitingh (David Hair en Richard Schwartz) een voorzetting had verwacht op de ingeslagen weg.

  • Ik was bezig met de voorbereidingen van het zomerbrochures artikel en was inderdaad tot dezelfde conclusie gekomen. Hopelijk weten de andere uitgevers dat gemis van volwassen fantasy/scifi een beetje te compenseren!

Geef een reactie