We gaan weer verder met de tips voor onder de kerstboom! Gisteren zagen we al heel wat toffe spellen, boeken en andere hebbedingetjes langskomen, en vandaag gaan we er weer lekker mee door. Hopelijk kunnen jullie er inspiratie uit halen!


Marije

Mijn tip voor onder de kerstboom dit jaar is Doolhof, of zoals de meesten onder ons het spel waarschijnlijk zullen kennen: De Betoverde Doolhof. Dit spel was in mijn jeugd een van mijn absolute favorieten, en ik was dan ook ongelooflijk enthousiast toen ik dit jaar op het Spellenspektakel een 3D-versie van dit makkelijk te spelen (maar toch best pittige) spel zag liggen! Het is de bedoeling dat je als speler zo snel mogelijk bij de verschillende schatten in het doolhof komt. Maar pas op: de gangen verschuiven – en veranderen nu ook nog eens van hoogte! Naast de 3D-versie zijn ook de Glow in the dark-editie en de Harry Potter-versie (onder de naam Labyrinth) echte aanraders!

Mijn tweede tip is Voor het derde jaar op rij ligt er dit jaar een boek van Katherine Arden bij mij onder de kerstboom. (Tip: Lees ons interview met deze boeiende auteur!) Natuurlijk komt dat deels doordat alle drie de delen in haar prachtige Winternacht-trilogie aan het eind van het jaar zijn verschenen, maar het komt ook doordat haar boeken échte winterboeken zijn. Ze spelen zich af in het noorden van Rusland, waar een ijskoude wind blaast en het altijd lijkt te sneeuwen, en waar een oude min sprookjes vertelt over de Winterkoning… Het derde deel het De winter en de heks. Het perfecte boek om te lezen onder een dekentje met een grote beker warme chocolademelk!

Denise

Al sinds de eerste versie ben ik groot fan van de Sims. De Sims 4 staat al jaren op mijn computer geïnstalleerd en met vlagen speel ik het nog steeds! Bij de Sims 1 was Abracadabra mijn lievelingsuitbreiding. Inmiddels is er ook een magische uitbreiding voor De Sims 4 die fantasyliefhebbers ook wel zal aanspreken: De Sims 4: Magisch Rijk. Het spel voegt een nieuwe stad toe aan je game. In Glimmerbrook, een ogenschijnlijk rustig plaatsje, kan je sim via een portaal een geheel nieuwe wereld ontdekken. Je sim kan toveren met een toverstok, roeren in een grote ketel en ook zijn er bijpassende outfits aan het spel toegevoegd. Het lijkt me gaaf om mijn sims een Harry Potter-feel te geven, dus ik zet De Sims 4: Magisch Rijk op mijn verlanglijstje.

Bordspellen zijn altijd leuk voor op je lijstje omdat je er diezelfde dag meteen iets mee kan! Je bent als het goed is met een grote groep bij elkaar en dus kan je meteen je aanwinst uitproberen. Tijdens mijn zoektocht naar leuke bordspellen kwam ik Game of Thrones Risk tegen! Dit jaar is het laatste seizoen van Game of Thrones uitgezonden en meerdere bekende spellen hebben inmiddels hun eigen variant uitgebracht met een Game of Thrones thema (lees ons artikel over spellen met een Game of Thrones setting). Zo heb ik ook Cluedo en Monopoly gezien. Trouwens, even een bekentenis: eigenlijk mag ik geen Risk meer spelen. Ik word zo fanatiek dat er al meerdere potjes bij ons thuis niet zo gezellig verlopen zijn… Maar dan moet je ook niet mijn veroverde gebieden inpikken natuurlijk! Hopelijk kan ik mijn geduld bewaren en blijft het een gemoedelijke avond.

Is het wel écht kerst als er niets van Harry Potter op je verlanglijstje staat? Nee hè. Maar al die boxen, toverstokken, sjaals en Hedwig knuffels hebben we natuurlijk allang. Gelukkig heb ik nog iets gevonden dat op je lijstje kan! De Koninklijke Nederlandse Munt heeft een super gaaf item op de markt gebracht dat niet in je collectie mag ontbreken. Deze zogenaamde ‘mirror coin’ lijkt een lege voorzijde te hebben, maar zodra je er in een donkere kamer net eek zaklamp op schijnt zal je in de reflectie op de muur ineens ontdekken dat je Zweinstein kunt zien. Hoe? Door middel van magie natuurlijk!  

Matthijs

Houdt je van grote dikke boeken, epische fantasy en ben je op zoek naar iets nieuws om te verslinden? Dan zit je goed met The Way of Kings, deel 1 uit de serie The Stormlight Archive van Brandon Sanderson. Dit is het eerste deel uit een geplande tiendelige reeks van Brandon Sanderson (schrijver van de Mistborn boeken en degene die de serie ‘Het Rad des tijds’ afmaakte). Deze serie heeft alles wat epische fantasy hoort te hebben: grote veldslagen, een interessante groep aan personages, flink wat actie, een complex magie systeem en niet te vergeten, een compleet nieuwe wereld om jezelf in te verliezen. Tot nu toe zijn er drie delen uit dus als het in de smaak valt kun je nog even doorlezen. Helaas is deze serie niet vertaald en is dus alleen in het Engels te lezen.

Daarnaast ben ik erg fan van Dungeons & Dragons, en de Dungeons & Dragons Essentials Kit bevat alles wat een nieuweling nodig heeft. Zoals bijvoorbeeld dobbelstenen, handleiding met regels, een avontuur met kaart, karakterbladen en een handleiding, zodat je zelf een personage kan maken en een speciale regelset om Dungeons & Dragons met zijn tweeën te spelen. Ben jij iemand die altijd al D&D heeft willen spelen, maar gewoon weg niet wist hoe of te weinig mensen had die mee wilden spelen:deze set is speciaal gebouwd om je de regels te leren in zowel groepsverband als met zijn tweeën. Ook gaat deze set in op het maken van je eigen personage, het komt met een extra regel setje waarin te vinden is hoe je dit het beste kan aanpakken. Ook spelers die al een beetje ervaring hebben zouden hier mee uit de voeten kunnen. Het avontuur is niet te moeilijk waardoor ze lekker kunnen levellen en ondertussen de regels beter leren begrijpen.

Voor gamers van de oude garde of voor spelers die nog maar net om de hoek komen kijken wat betreft fantasy RPG’s (Role Playing Games) is er nu de klassieke Baldur’s Gate 1 en 2 Enhanced Edition met alle uitbreidingen voor de Playstation 4, Xbox One en Nintendo Switch (eerder waren deze al verschenen op de iPad). Deze games komen samen één pakket dus lekker veel om te spelen. Baldur’s Gate is al wat ouder maar absoluut aan te raden voor mensen die houden van RPG’s en deze klassiekers nog niet kennen. Of juist mensen die de games willen herbeleven op de huidige generatie consoles.

Het speelt zich af in de Forgotten Realms setting van Dungeons & Dragons (het gebruikt ook de regelset ervan) en neemt je mee op een fantastisch avontuur door de stad Baldur’s Gate en de omliggende streek. Beide games, samen met de uitbreidingen zijn goed voor vele weken (in sommige gevallen wel jaren) speeltijd.

Bonustip: Ben je gek op donkere fantasy van Nederlandse bodem? Dan is Shin Gur: Het Ondode Rijk wat voor jou. Shin Gur is een tweeluik dat zich afspeelt in een donkere wereld waar niets is wat het lijkt. Deel 1: Het Ondode Rijk is een boek vol spanning, actie, avontuur en vooral mysterie. De schrijver zet een geloofwaardige, mysterieuze wereld neer om lekker bij weg te dromen tijdens een koude winternacht.

Freya

Op dit moment draaien er een aantal fantastische fantasyfilms in de bioscoop. Mij maak je in december dan ook blij met een bioscoopkaartje! Of het nu een ticket naar Frozen II, Jumanji of Maleficient II is: op kerstavond zit ik het allerliefst in de bioscoop. En dat kan ook, want in de laatste dagen van december komen er nog een aantal hits uit, zoals: Star Wars: The Rise of Skywalker en Cats. Heb je een aantal films gemist de afgelopen drukke maanden, dan is in sommige bioscopen het nog steeds mogelijk om naar Joker of de Lion King te gaan. Genoeg te zien dus! En als ik dan toch thuis moet blijven, dan doe ik dat graag met het net op dvd uitgekomen seizoen 8 van Game of Thrones

Davey

Een van mijn favoriete auteurs is Robert Jordan, dus dit jaar bracht mij heel wat tofs. Eerst bleek er een tv-serie in de maak te zijn van Het Rad des Tijds, daarna werd er een nieuw manuscript gepubliceerd dat al voor zijn overlijden (zelfs voor zijn doorbraak met Het Rad des Tijds) was afgerond: Krijger van de Altaii (lees bij ons het eerste hoofdstuk!). Als je het boek nog niet hebt, vraag het dan zeker voor onder de kerstboom!

En ben je nog niet uitgelezen? Met de tv-serie van The Witcher in de maak is het de perfecte tijd om de boeken van Andrzej Sapkowski nog eens te lezen. De serie zal namelijk de gebeurtenissen van de boeken volgen, in plaats van die van de sepellen. Luitingh gaf ze recentelijk nog eens uit in een nieuwe versie, zoals de verhalenbundels De laatste wens en Het Zwaard der Voorzienigheid.


Hebben jullie nog toffe tips voor onder de kerstboom? Laat ze hieronder achter.

Geef een reactie