Nu we eindelijk weer boekhandels mogen bezoeken, willen we ze ook weer extra in het zonnetje zetten. Dat gaan we doen met een artikelreeks waar we boekhandelaren wat vragen stellen, ze over hun passie voor het genre kunnen vertellen en wat mooie foto’s kunnen tonen. Vandaag praten we met Caroline en Kees van Boekhandel van Piere, de grootste boekhandel in Eindhoven. Zij bestaan inmiddels al meer dan 170 jaar en hebben in hun prachtige pand niet alleen een grote selectie boeken, maar organiseren ook toffe evenementen als Yaltival en leesclubs.

Boekhandel van Piere Eindhoven

Je zult veel verschillende boeken (moeten) lezen om op de hoogte te blijven van het boekenwereldje, maar hou je het fantasygenre nog in het bijzonder bij? Zijn er specifieke auteurs/series die jou momenteel erg aanspreken?

De populariteit van fantasyboeken is de laatste jaren flink toegenomen, zo ook het aanbod. Dit tot mijn grote vreugde, aangezien ik (Kees) bijna uitsluitend fantasy en sciencefiction lees. Dit maakt het soms lastig om alles bij te houden maar we proberen, naast de klassiekers, ook veel nieuwe titels van opkomende auteurs voorraad te hebben.

Dé fantasy auteur van dit moment is voor mij toch wel Brandon Sanderson. Na het overlijden van Robert Jordan heeft hij, met behulp van diens weduwe, het laatste deel van Jordan’s Het Rad des Tijds-serie voltooid. Het was vanzelfsprekend spannend voor trouwe fans van de serie maar het boek werd zeer goed ontvangen. Sanderson is hierdoor meer in de spotlights gekomen en zijn ‘eigen’ boeken worden goed verkocht. Zijn serie Stormlight Archives is inmiddels bij het vierde deel aangekomen en is een van mijn favoriete series van de afgelopen jaren.

Ook is het verfrissend om een auteur in het genre te hebben die ieder jaar een boek uitbrengt. Daar kunnen andere fantasyschrijvers (Ik heb het tegen jullie: George R.R. Martin en Parick Rothfuss) nog wel wat van leren!

Hoe organiseren jullie het aanbod in de winkel (en dan het fantasy-aanbod in het bijzonder), waar kijken jullie naar bij het inkopen? Zeker met in het achterhoofd dat de grotere uitgeverijen op inkoopbeurzen steeds minder van ons genre aanbieden en de kleinere uitgeverijen daar niet erg vertegenwoordigt zijn.

Uitgevers komen bij ons in de winkel hun nieuwste titels aanbieden en omdat wij veel scienvefiction en fantasy verkopen doen ze soms veel moeite om wat dieper in het genre te duiken en ze komen soms met heel leuke suggesties. De series van Katherine Arden of Christina Henry bijvoorbeeld. Die zitten tegenwoordig standaard in ons assortiment. Verder krijgen we van lezers die onze winkel bezoeken soms vragen die ons op nieuwe auteurs of series attenderen, echt geweldig. We leren van elkaar. We proberen voor elk wat wils in te kopen. Iedereen moet bij ons wel iets van zijn of haar gading kunnen vinden. En anders bestellen we rechtstreeks in Engeland, waardoor we best vlot en niet te duur kunnen leveren.

Boeken in onze genres worden nogal eens uitgebracht in trilogieën of nog langere series. Brengt dat nog speciale aandacht met zich mee, qua keuze bij inkoop bijvoorbeeld?

Jazeker, wat dat betreft is dit genre een geval apart. Uitgevers in het fantasygenre hebben er een handje van om halverwege een serie een deel in een ander formaat uit te brengen, dat ziet er natuurlijk niet uit in de boekenkast. Had je de drie delen als paperback in de kast staan? Helaas, deel vier wordt alleen als pocket uitgegeven. Dit is iets waar we wel rekening mee houden.

Ook geldt dit voor de omslag van een boek, fantasyboeken hebben vaak mooie kaften. Of het nu om Tolkiens prenten gaat of de illustraties van Josh Kirby voor de omslagen van Pratchetts Schijfwereld-serie. Als er twee uitgaves van hetzelfde boek zijn kies ik het liefst voor degene met de mooiste kaft!

Jullie zijn zelf ook erg actief in het opzoeken van fantasyliefhebbers, zoals via het (mede-)organiseren van evenementen als Yaltival en leesclubs. Wat was jullie ervaring met die evenementen en het contact met lezers daar?

We hebben inmiddels twee edities van Yaltival achter de rug. Met veel succes! En we denken voorzichtig aan een nieuwe editie voor 2022. We hebben ook weleens op de Eindhovense Fantasy Court gestaan met onze boeken en we hebben voorheen met grote regelmaat een YA leesclub in onze winkel gehad. We merken dat fantasylezers heel fanatiek en trouw zijn. Door corona is alles tot stilstand gekomen maar hopelijk kunnen we in de toekomst hier weer aandacht aan gaan besteden.

Nu kunnen bezoekers weer terugkeren in de winkel, staan er nog fantasy of ya-gerelateerde activiteiten gepland de komende tijd?

We beginnen nu pas weer voorzichtig te denken aan nieuwe activiteiten. Vooralsnog hopen we, volgend jaar, Yaltival weer terug te brengen in Eindhoven! Het beste houd je onze social media in de gaten, daarop zullen we ter zijner tijd meer bekend maken.

Meer informatie over de Boekhandel van Piere is te vinden op hun eigen boekhandelswebsite. Je kunt ze vinden op Nieuwe Emmasingel 48 in Eindhoven.

Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

1 REACTIE

  1. “De populariteit van fantasyboeken is de laatste jaren flink toegenomen, zo ook het aanbod.”

    Ik vind zelf dat dit in de praktijk behoorlijk tegenvalt. In ieder geval wat betreft vertaalde fantasy. In de hoogtijdagen hadden we een heel scala aan internationale auteurs binnen het genre, uit de US, Engeland, Australië en Duitsland, tegenwoordig mag je blij zijn als er 1 boek wordt vertaald. Alleen de Young Adult lezers kunnen nog wel iets van gading vinden. Ook binnen de Engelstalige boeken zie ik voornamelijk YA verschijnen, die neem ik aan vooral door jonge vrouwen worden gelezen.

    Alle aandacht voor fantasy en sf films/series ten spijt, zie ik nog geen opleving in boeken. De Netflix generatie leest toch liever niet de boeken die erbij horen.

Geef een reactie