BoekenBoekachtergrond11 leestips om de zomer mee door te komen

11 leestips om de zomer mee door te komen

-

De zomervakantie is begonnen en of je nu op vakantie gaat of lekker thuis blijft, je zult sowieso iets te lezen nodig hebben! FantasyWereld heeft daarom de 11 leukste boeken voor je uitgezocht om mee te nemen in het vliegtuig, te lezen op het strand of gewoon lekker de tijd mee te verdrijven tot de hittegolf voorbij is en het buiten weer wat beter te vertoeven is. (Neem ook vooral een kijkje op onze verschijningskalender in de FantasyWereld Boeken Databank)

 

De Tovenaars van Ooit – Cressida Cowell (Luitingh-Sijthoff)

We beginnen deze lijst met een tip voor de wat jongere lezers (al zullen de wat oudere lezers ongetwijfeld ook kunnen genieten van dit geniale verhaal). Cressida Cowell kennen we natuurlijk allemaal van haar Hoe tem je een draak-serie (verfilmd als How To Train Your Dragon) en De Tovenaars van Ooit is het eerste deel in haar langverwachte nieuwe serie. Het vertelt over de jonge Xar op zijn zoektocht naar magie en heeft alle ingrediënten van een echt Cowell-boek: humor, een fantasierijke wereld en treffende personages. En daarbij ziet hij er ook nog eens prachtig uit: echt een boek dat je in je kast wilt hebben staan!

 

De jongen die draken kweekte – Andy Shepherd (Lemniscaat)

Nog zo’n pareltje voor in je boekenkast is De jongen die draken kweekte van Andy Shepherd. Als Tomas zijn grootvader in de tuin helpt, ontdekt hij een rare plant. Het ding staat in de weg en ze besluiten het de volgende dag uit te graven. Maar als Tomas die avond het grappige fruit van de plant mee naar huis neemt, komt er een echt draakje uit. Tomas heeft nu zijn eigen draak: Fikkie! Alleen al het verhaal van Andy Shepherd klinkt natuurlijk geweldig, maar dankzij de prachtige illustraties van Sara Ogilvie is ook dit boek een lust voor het oog!

 

Het meisje dat de maan dronk – Kelly Barnhill (Leopold)

Het laatste kinderboek op dit lijstje is Het meisje dat de maan dronk van Kelly Barnhill, een boek met wederom een prachtige cover. Elk jaar laten de dorpelingen een baby achter als offer voor de heks in het woud. Niemand weet dat Xan, de gevreesde heks, de achtergelaten kinderen juist liefdevol naar families aan de andere kant van het woud brengt. Maar deze keer voedt ze het achtergelaten kind per ongeluk met maanlicht, waardoor het meisje vervuld raakt van magie. Dat is het begin van een groot avontuur vol magische krachten en betoverend maanlicht. Dit boek won de Newbery Medal voor het mooiste kinderboek en wordt ook wel vergeleken met klassiekers als Peter Pan en The Wizard of Oz.

 

Koninginnen – Kendare Blake (HarperCollins)

Dan zijn we nu toe aan de vele geweldige YA’s die deze zomer verschijnen, te beginnen met het langverwachte Koninginnen van Kendare Blake, het eerste deel in de Three Dark Crowns-serie. Op het eiland Fennbirn wordt elke generatie een drieling geboren – drie koninginnen, alle drie erfgenaam van de troon en alle drie in het bezit van een bijzondere kracht. Maar aangezien er maar één van hen gekroond kan worden, moeten de zussen de strijd met elkaar aangaan. Op de nacht van hun zestiende verjaardag begint het gevecht. En dat is niet zomaar een spelletje, maar een gevecht op leven en dood… Een veelbelovende nieuwe serie van de auteur van Anna Dressed in Blood!

 

Neverworld Wake – Marisha Pessl (Uitgeverij Q)

Uitgeverij Q kennen we natuurlijk vooral van hun razend spannende Phobos-serie, maar deze zomer hebben ze zich gewaagd aan een nieuw YA-verhaal: Neverworld Wake. Dit boek vertelt over Beatrice die samen met haar uit elkaar gegroeide vriendengroep naar een feestje gaat. De volgende ochtend komen ze er echter achter dat ze vast zitten in de tijd, een probleem dat alleen kan worden opgelost als ze een gruwelijke beslissing nemen. Voor Beatrice is dit de laatste kans om achter de waarheid te komen, en haar enige kans om te kunnen overleven. De Neverworld Wake is begonnen. Een superfascinerend concept met wederom een erg gave cover!

 

De beproevingen van Apollo 3: De brandende doolhof – Rick Riordan (Van Goor)

De zomer kan natuurlijk niet voorbij gaan zonder een boek van Rick Riordan! En deze zomer is dat De brandende doolhof, het derde deel in De beproevingen van Apollo. Met behulp van zijn halfgodvrienden heeft Lester (oftewel de sterfelijke versie van de god Apollo) zijn eerste twee beproevingen weten te overleven. Nu zullen ze de derde keizer moeten vinden en het orakel dat in woordpuzzels spreekt. De boeken van Rick Riordan zitten altijd vol spannende avonturen, cliffhangers en slimme plottwists. Ook dit nieuwe boek zal daarom vast weer garantstaan voor een paar uurtjes leesplezier.

 

Lux 1: Obsidian – Jennifer L. Armentrout (Zomer&Keuning)

Ook naar de vertaling van Jennifer L. Armentrouts Lux-serie keken vele fans al jaren reikhalzend uit. Obsidian is het eerste deel, waarin Katy kennismaakt met haar nieuwe buurjongen Daemon. Deze buitengewoon aantrekkelijke jongen blijkt helaas vreselijk arrogant te zijn, en ze kunnen het totaal niet met elkaar vinden. Daemon blijkt echter niet zomaar een jongen te zijn: hij is een alien en zolang Katy met hem optrekt, is ze haar leven niet zeker. Onze recensente Rosanna noemde dit boek het ideale boek voor lekker op vakantie in de zon. En wat extra fijn is: het tweede deel, Onyx, is ook al verschenen en deel 3 verschijnt in september!

 

Ash Princess – Laura Sebastian (Young&Awesome)

Ook uitgeverij Young&Awesome komt deze zomer met een nieuwe fantasyserie: Ash Princess, het eerste deel in Laura Sebastians fantasytrilogie. Prinses Theodosia (Theo) is als kind beroofd van haar moeder en van haar kroon. Jarenlang heeft ze zich geschikt naar de wil van de Keizer die haar land heeft overgenomen – om te overleven. Als de Keizer haar laatste sprankje hoop op redding vernietigt, ontwaakt er echter een vlammetje van opstand diep binnenin haar… Op dit boek zullen we helaas nog even moeten wachten: Ash Princess verschijnt half augustus.

 

De Bron 1: Het begin – Nora Roberts (Boekerij)

De meeste mensen zullen Nora Roberts vooral kennen van haar liefdesromans, maar wat maar weinigen weten is dat ze ook regelmatig een flinke dosis magie en mysterie in haar boeken verwerkt. Haar nieuwe serie De Bron is daar een goed voorbeeld van. In het eerste deel verspreidt zich een mysterieuze ziekte over het land die de wereld in chaos stort: waar de macht van wetenschap en technologie afbrokkelt, komt magie in hun plaats. Soms goede magie, maar soms ook ondenkbaar kwade magie, die overal kan huizen – om de hoek, in stinkende tunnels onder de rivier – of in degenen van wie je het meest houdt. Een boek vol hartverscheurende verliezen, ijzingwekkende ontsnappingen en afgrijselijke gevechten volgens The Washington Post!

 

Gebroken Aarde 1: Het vijfde seizoen – N.K. Jemisin (Luitingh-Sijthoff)

Het vijfde seizoen is het eerste deel van N.K. Jemisins prijswinnende trilogie De Gebroken Aarde. De uitgeverij prijst het boek aan als een genrebrekende roman over klimaatverandering, rassenscheiding en onderdrukking in een wereld waarin meedogenloze natuurkrachten complete beschavingen wegvagen. Met het eerste deel won Jemisin in 2016 de Hugo Award voor beste fantasy-roman, waarmee ze de eerste zwarte schrijver ter wereld was die die eer ten deel viel. In 2017 won ze wederom de prijs met het vervolg, De poort van de obelisk. Een veelbelovende nieuwe serie dus!

 

Nightflyers – George R.R. Martin (Luitingh-Sijthoff)

Het laatste boek op dit lijstje is George R.R. Martins Nightflyers, een boek dat half augustus verschijnt en waar we dus ook nog heel even op moeten wachten. Toch is Nightflyers een ideaal boek voor in de vakantie, aangezien het een bundel is van zes klassieke sciencefictionverhalen van Martin (uiteraard bekend van Game of Thrones). In het titelverhaal, Nachtvliegers, pogen negen academische buitenbeentjes voor de eerste keer contact te leggen met een duister buitenaards ras tijdens hun reis naar de buitenste grenzen van het bekende universum. Het ware mysterie blijkt zich echter aan boord te bevinden en heeft een dorst naar bloed en angst… Extra leuk: de tv-serie van dit verhaal is binnenkort te zien op Netflix!

 

Wat lees jij deze zomer?

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties