Zelazny, Roger

Roger Zelazny (1937 – 1995) was een Amerikaanse schrijver van sciencefiction en fantasyromans en korte verhalen. Hij won zes keer de Hugo Award, onder andere voor zijn romans Lord of Light (1968) en …And Call Me Conrad (1966), drie keer de Nebula Award en tweemaal de Locus Award.

Samen met schrijvers als Robert Silverberg en Harlan Ellison behoorde Zelazny tot de belangrijkste schrijvers van de Amerikaanse tak van de New Wave stroming binnen de sciencefiction. Met verhalen als A Rose for Ecclesiastes (1963) en romans als Creatures of Light and Darkness (1969) wist hij al gauw een naam te maken als een begaafd schrijver met een oog voor poëzie.

Zelazny had de gave om werelden te bedenken met plausibele magie en bovennatuurlijke wezens. Zijn beschrijvingen van de precieze werking van magische systemen maken zijn fantasy werk uniek. Zijn SF was sterk beïnvloed door mythologie, poëzie en detectiveverhalen. Een frequent thema vormen goden of mensen die goden worden. Hij gebruikte vaak figuren uit de klassieke mythologie, neergezet in de moderne wereld.

 

Boeken van deze auteur:Opmerkingen

Geef een reactie