Bradley, Marion Zimmer

Marion Eleanor Zimmer Bradley (Albany (New York), 3 juni 1930 – Berkeley (Californië), 25 september 1999) was een Amerikaanse auteur van grotendeels feministische fantasyromans zoals Nevelen van Avalon (The Mists of Avalon) en voorvechtster van gelijkheid in het schrijversvak.

Geboren op een boerderij in Albany tijdens De Grote Depressie, begon zij met schrijven in 1949 en verkocht haar eerste verhaal Woman Only aan het tijdschrift Vortex Science Fiction in 1952. Bradley werd op 5 juli 1947 op haar zeventiende gedoopt in de Christ Church Cathedral in Hartford, Connecticut. Zij was gehuwd met Robert Alden Bradley vanaf 26 oktober 1949 tot hun scheiding op 19 mei 1964. Na haar scheiding huwde zij snel met Walter H. Breen op 3 juni 1964. Zij bleven gehuwd tot hun scheiding op 9 mei 1990. In 1965 behaalde ze een Bachelor of Arts aan de Hardin Simmons Universiteit in Abilene, Texas. Daarna verhuisde ze naar Berkeley, Californië om haar diploma te halen aan de Universiteit van Californië – Berkeley tussen 1965 en 1967. Haar oudste kind, David R. Bradley, en haar broer, Paul Edwin Zimmer, waren ook schrijvers van fantasy en sciencefiction. Haar dochter, Moira Stern (Breen), is een professionele harpiste en zangeres. Met Breen had zij ook nog een zoon Patrick. In 1966 was zij medeoprichtster van de Society for Creative Anachronism. Ook was ze betrokken bij de oprichting van enkele lokale groepen waaronder één in New York na haar verhuizing naar Staten Island.

Onder de pseudoniemen Morgan Ives, Miriam Gardner, John Dexter en Lee Chapman, produceerde Marion Zimmer Bradley in de jaren 60 ook verscheidene romans met homoseksuele en lesbische thema’s. Hoewel tamelijk tam volgens hedendaagse normen, werden ze destijds beschouwd als pornografie. Bradley weigerde de titels te onthullen.

In 2000 ontving zij de World Fantasy Award voor haar levenswerk. Eerder had ze in 1984 de Locus Award gewonnen met Mists of Avalon (Nevelen van Avalon).

Bradleys gezondheid ging jarenlang achteruit en ze stierf in 1999, vier dagen nadat ze een verlammende hartaanval had ondergaan. Haar as werd twee maanden later verspreid bij Glastonbury Tor in Somerset.

Boeken van deze auteur:
 


Opmerkingen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here