Na een jaar van fantasy lezen heeft FantasyWereld inmiddels al meer dan 150 recensies geplaatst. Hier konden we onze bezoekers wijzen op verborgen pareltjes, populaire boeken en minder geslaagde verhalen. Speciaal voor onze verjaardag blikt de redactie terug op het favoriete boek dat ze voor deze site hebben gerecenseerd. Natuurlijk willen we ook graag weten welk boek dat je afgelopen jaar hebt gelezen jouw favoriet is! Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten of bezoek ons op het forum!

 


Station PerdidoTim de Klerk Wolters
Voor mij is het favoriete boek dat ik het afgelopen jaar voor FantasyWereld gerecenseerd heb toch wel Station Perdido van China Miéville. Buiten het feit dat het een prachtig boek is en één van de meest complexe en originele verhalen bevat welke ik ooit gelezen heb, was dit ook het eerste boek dat ik ooit heb gerecenseerd. En dat is iets wat je bijblijft. Miéville heeft een zeer beeldende schrijfkunst en kan ook zeer poëtisch zijn. Deze combinatie kom je niet vaak tegen en als de personages dan ook nog eens overtuigen en het verhaal origineel en op een goede manier bizar is, dan ben ik verkocht!

 


Dagboek van een klotejaarMarjolein Mangnus
Het leukste boek dat ik gerecenseerd heb, wordt een strijd tussen Raveleijn en Dagboek van een klotejaar. Allebei erg goed op hun eigen manier. Raveleijn is een prachtig geïllustreerd boek dat veel kinderen zal aanspreken. Dagboek van en klotejaar is aantrekkelijk met een belangrijke boodschap erachter, zonder dat het dwingend word. als ik moet kiezen, zal ik voor de laatste gaan omdat daar een leuk verhaal achter zit. Toen ik het las, viel er bij mij thuis de gas- en watertoevoer weg door een kapotte leiding. Het is indrukwekkend om een boek te lezen waarin bezuinigd word op gas en water terwijl je zelf zit te rillen van de kou omdat de verwarming het niet doet en je de wc moet doorspoelen met een flesje water. Reken maar dat je je dan met de hoofdpersoon kan identificeren!


EdelsteentrilogieMarije Kok
Het beste boek dat ik het afgelopen jaar voor FantasyWereld heb mogen recenseren, is eigenlijk een complete serie. Het gaat om de Edelsteentrilogie van Kerstin Gier, met als hoogtepunt het afsluitende deel: Smaragdgroen. Deze drie boeken hebben alles wat ik wil lezen in een boek: spanning, mystiek, humor en sprankelende personages, met wie het absoluut niet moeilijk is om mee te leven. Na het lezen van Robijnrood vroeg ik me af of Kerstin Gier zichzelf nog kon overtreffen, maar dat kon ze zeker. Smaragdgroen is nog beter dan de voorgaande delen. Het is het perfecte einde en het antwoord op alle vragen. Zoals ik al zei in mijn recensie is het enige minpuntje van Smaragdgroen dat dit het einde van een fantastische trilogie is. We kunnen alleen maar hopen dat Kerstin Gier nog meer van zulke meesterwerkjes zal schrijven.


Een Verschrikkelijke Schoonheid – Merel Schrandt-Munne
Ik draai nog niet zo lang mee als recensent, maar één boek steekt er tot dusver voor mij bovenuit: Een Verschrikkelijke Schoonheid van Libba Bray. Meteen vanaf het begin werd ik al lezer meegezogen in een bekende en toch onbekende wereld, vol historische feiten en magische fictie. Je ruikt de specerijen van India, voelt de druilerige regen van het Engelse platteland en wordt meegezogen in Gemma’s visioenen. De ijzersterke personages laten het Victoriaanse Engeland herleven en het vleugje magie dat hieraan wordt toegevoegd, is sterker dan welke specerij ook. Ook het boek zelf is dus van een verschrikkelijke schoonheid – maar dan positief!

 


De Verborgen Universiteit 1Yarrid Dhooghe
Voor mij was deze keuze niet zo heel moeilijk. Hoewel ik tijdens het eerste levensjaar van FantasyWereld verscheidene boeken met de maximum score heb gewaardeerd, stak er toch één titel bovenuit: Natalie Kochs De verborgen universiteit 1. Nog steeds kan ik mij het hoofdpersonage Alexa Westerhof goed voorstellen, ook the Carnforth Park University kan ik me nog helder voor de geest halen evenals de geheimzinnige ‘verborgen universiteit’. Hoewel magie een belangrijk element in dit verhaal is, blijft het minder belangrijk dan de rede van de personages. Een diepgaande gedachtegang primeert boven wat hocus pocus. Voeg hier nog Nathalie Kochs schrijfstijl aan toe en je hebt een prachtige leeservaring. Ik sta nog steeds achter de laatste zin van mijn recensie: De verborgen universiteit 1 is een hoogtepunt voor de oorspronkelijk Nederlandstalige fantasy.


De HongerspelenSander de Leeuw
Het is al weer aardig wat weken geleden dat onze dappere leider Dave me vroeg of ik het boek van De Hongerspelen wilde doen. De titel klonk vaag bekend, maar ik wist totaal niet waar het over ging. Ik had ook geen haast om te beginnen, ik had toentertijd ook nog andere boeken liggen. Toen de dag kwam dat ik daadwerkelijk in het boek begon, draaide mijn wereld even op de kop. Dat boek kleefde zichzelf aan me vast. De machteloosheid van de personages, de oneerlijkheid van de wereld, het was allemaal zo beklemmend. Soms als ik het boek weglegde om te slapen, pakte ik het een kwartier later weer op. Het liet me gewoon niet los! Er zijn maar weinig boeken die zoiets met me hebben gedaan.


Wonderkind 1: De ZilvermuntDave
Een van mijn eerste boeken dat ik recenseerde voor FantasyWereld was de horror-fantasy: De Zilvermunt. Dit was een genre waarin ik nog niet zoveel had gelezen, maar het boek wist me meteen te grijpen. De magie van de Wissel, de mysterieuze personages die zo beeldend werden beschreven, de gruwelijke schepsels, het maakte diepe indruk. Dit kwam op door de sfeer die de auteur weet op te roepen, waardoor je je als lezer in het verhaal laat zuigen. Eind 2012 zal het derde en laatste deel in deze trilogie verschijnen en ik heb er al een plekje in de boekenkast voor ingeruimd!
Reacties op: FantasyWerelds Favoriete Recensieboek

Jouw mening: