Het is stil geworden in de wereld. De Twaalf zijn vernietigd en de honderd jaar durende heerschappij van het duister is voorbij. Langzaam komen de overlevenden weer tevoorschijn, vastbesloten om een nieuw bestaan op te bouwen, en te dromen van de toekomst. Maar ergens ver weg, in een dode stad, wacht hij af. De Nul. De Eerste. De vader van de Twaalf. De haat die ontbrandde door zijn transformatie laait opnieuw op. En de enige manier om dit vuur te doven is het doden van Amy, het meisje dat is voorbestemd om de mensheid te redden.

Deze maand verscheen De stad van spiegels, het derde en afsluitende deel van de Oversteek-trilogie van Justin Cronin, waar Stephen King over schreef: ‘Een grandioos slotstuk van de trilogie. Een van de grote werken uit de Amerikaanse fantasyliteratuur.’ Absoluut de moeite waard dus. Op FantasyWereld mogen we de gehele trilogie weggeven. Om mee te doen hoef je slechts ons Winactie formulier in te vullen! Om nog wat meer kans te maken kun je ons volgen op Instagram, want daar geven we deze week nog eenzelfde pakket weg!

 

 


Violet Lasting is een surrogaat. Ze beschikt over bijzondere gaven en is daarom opgegroeid in Southgate, één van de vier houderijen van The Lone City. Ze zal morgen naar de veiling gaan als nummer 197, waarna ze bij een vrouw van adel in The Jewel zal komen te wonen om vervolgens haar kind te baren. In The Jewel, de binnenste ring van de stad, wonen de rijkste inwoners van het eiland, maar ook de gevaarlijkste. Violet kan gered worden, maar komt er dan achter dat haar vriendin Raven groot gevaar loopt. Kiest ze voor haar eigen vrijheid, of voor de veiligheid van Raven?


In Nederland zijn er vele verenigingen die zich bezig houden met het organiseren van LARP evenementen. Van groot naar klein, in verschillende settings, met verschillende regels en speelstijlen en in verschillende samenstellingen. Hoe weet je nou welke vereniging bij jou en jouw speelstijl past? Welke zijn er bij jou in de buurt en hoe vaak organiseren ze een evenement? Op FantasyWereld interviewen we regelmatig een organisatie die zich bezighoudt met het organiseren van een LARP evenement. Deze week: Synthal, bekend van de evenementen Legendfalls en The Burning Ruin.


De achttienjarige Léonor is onderweg naar Mars. Ze kan het zelf ook nog niet helemaal bevatten, maar over een paar maanden zal ze toch echt voet zetten op de rode planeet. En de Aarde? Die zal ze nooit meer terugzien. Haar tocht naar Mars is een enkele reis, maar dat vindt Léonor niet erg. Mars is haar ultieme droom, haar kans op een nieuw leven, een nieuwe start, vol vriendschap, romantiek en vertrouwen. Ze weet zeker dat ze de tijd van haar leven tegemoet gaat… Of toch niet?


De leden van de Bieb-bende hebben al vier Hemelrijders bevrijd en al veel geheimen ontdekt. Ze hebben echter nog een lange, zware weg te gaan en ook deze keer wacht hen vele gevaarlijke avonturen. Gelukkig worden ze bijgestaan door oude en nieuwe bondgenoten. Dat is zeker nodig, want naast “De man met de bijl” maken ook andere vijanden hen weer het leven zuur. Om de vijfde Hemelrijder Neander te redden en om George Hill (De man met de Bijl) te kunnen verslaan moeten ze drie mysterieuze kistjes bemachtigen. Geen gemakkelijke opgave, want de kistjes zijn verstopt in drie verschillende tijdperken in het verleden. En alsof dat nog niet genoeg is worden ze bewaakt door de afschrikwekkende Schatbewaarders. Deze schatbewaarders hebben tot nu toe iedereen verslagen die probeerde de kistjes te stelen.


In De Mythe der Moeder komt een nieuwe wereld tot leven waarin de levens van verschillende jonge mensen in de war wordt geschopt door magiërs en monsters. Anthero is een schuchtere jongeman die zijn ontvoerde moeder gaat bevrijden nadat ze door een mysterieuze groep monsters ontvoerd is. Onderweg komt hij de jaagster Puella tegen en ook de lieve, ietwat dikke Tici. Ook hun dierbaren zijn ontvoerd en ze besluiten samen de gevaarlijke tocht door Patriae en Limbum naar Montes te ondernemen. Tijdens de gevaarlijke tocht door het Maturewoud leren de drie lotgenoten elkaar en zichzelf steeds beter kennen. Maar is het voldoende om de loodzware tocht te overleven en de koning van Montes, Malis, te verslaan? En hoe past legercommandant Soluto in het plaatje?


Nog maar kortgeleden is Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children in de bioscoop verschenen, de verfilming van Ransom Riggs’ gelijknamige trilogie. Met Tim Burton als regisseur (wie anders?), Florence Welch op de soundtrack (voor welke film zingt ze niet?) en een cast bestaande uit onder andere Samuel L. Jackson, Judi Dench en Eva Green beloofde dat een heel aardig filmavondje te worden. Wie de boeken echter (opnieuw) gelezen heeft, keek waarschijnlijk raar op in de bioscoop. Zo is Olive geen klein zwevend meisje meer, maar een tiener met vurige vingers. En Emma, van wie je de vlammen juist verwacht, is zo licht als een veertje. Reden genoeg voor een filmrecensie, én de nog op FantasyWereld ontbrekende recensie van het derde deel. Lukt het Riggs zijn serie goed af te sluiten?


De Britse schrijfster Beatrix Potter kennen we natuurlijk allemaal van haar beroemde verhalen over Pieter Konijn. Ze stierf in 1943, maar wat maar weinig mensen wisten, is dat ze nóg een verhaal heeft geschreven dat nooit is uitgegeven: Het verhaal van de gelaarsde poes. Potter schreef het boek in 1914, maar heeft nooit de tijd gehad om er tekeningen bij te maken. In september 2016, 150 jaar na Beatrix Potters geboorte, werd daarom besloten het verhaal alsnog uit te geven, aangevuld met illustraties van Quentin Blake. Maar weet dit prentenboek net zo te overtuigen als Potters eerdere verhalen?


Piraten, mysterieuze familieleden en een zoektocht: Een goed concept voor een fantasyboek! Natascha van Limpt is redacteur bij Zilverbron/Zilverspoor en heeft met dit boek begin 2016 ook haar eigen fantasyboek bij deze uitgeverij uitgegeven. Op basis van de beschrijving in de flaptekst was mijn interesse zeker gewekt en mijn verwachtingen ook hoog. Of van Limpt de verwachtingen waar kan maken, valt te lezen in deze recensie.


Op de allerlaatste dag van 2016 kijkt de redactie van FantasyWereld nog even terug naar alle mooie boeken van afgelopen jaren en aan welke boeken wij de beste herinneringen hebben overgehouden. Natuurlijk willen we ook graag weten welk fantasyboek jou het meeste plezier heeft bezorgd in 2016. Laat het ons weten door onder het artikel een reactie achter te laten of bezoek ons op het forum!