pratchett-death

In kapitale letters, het handelsmerk van het personage Death in Terry Pratchett’s Discworld, werd op 12 maart de dood van de auteur aangekondigd. Ik hoorde het zelf via zo’n beetje alle mogelijke communicatiekanalen tegelijk. Omdat ik zelf een groot fan ben en veel mensen ken die dat ook zijn. Oh, en mijn scriptiebegeleider belde me zelfs nog. Of ik het al had gehoord. Want ik schrijf momenteel ook mijn master scriptie over Pratchett. Ondanks dat het alweer even geleden is, is dat genoeg reden dus om in deze column eens stil te staan bij het heengaan van één van de grote geesten van onze tijd.


elfialogoMet een verjaardag horen cadeau’s en deze week zullen we dan ook weer enkele winacties houden. Er liep echter nog een winactie van vorige week, waarbij je 2 vrijkaartjes voor Elfia kon winnen. Deze zijn inmiddels verloot en de gelukkige winnares is S. Boon! Van harte gefeliciteerd en veel plezier gewenst dit weekend! We danken Elfia voor het beschikbaar stellen van de kaartjes.

 


9789026135057

Thomas Wachter – maar iedereen noemt hem Tom – is de zevende zoon van een zevende zoon. Dit geeft hem de gave van zeven keer zeven, de gave om dingen te zien waar andere mensen blind voor zijn. Zo ziet hij bijvoorbeeld geesten, boemannen en andere akelige wezens. Op dertienjarige leeftijd wordt Tom overgedragen aan de geestenjager genaamd Gregorius, die zijn kost verdient met het verjagen van deze monsters van de duisternis. Voordat Tom echter als leerling kan worden aangenomen, moet hij vele testen ondergaan en krijgt hij een proeftijd van twee maanden. In eerste instantie ziet Tom het wel zitten om een geestenjager te worden, maar hij komt er al snel achter dat het een gevaarlijk beroep is en dat je als geestenjager een eenzaam bestaan leidt. Na zijn proeftijd van twee maanden weet Tom niet zeker of hij hier wel mee door wil gaan.


fantasywereld4
Welkom op FantasyWereld! Leuk dat je ons (weer?) bezoekt. Ziet het er anders uit? Mooi, dan is de update gelukt. FantasyWereld bestaat aan het eind van deze week precies vier jaar en dat wilden we uiteraard gaan vieren. Om goed te beginnen hebben we een geheel nieuwe layout gekregen, die ook op tablets en smartphones goed te lezen is.  De komende tijd gaan we hier nog wel wat verbeteringen in doorvoeren, maar als jullie nog rare dingen tegenkomen horen we dat natuurlijk graag! Bezoek ons forum om deze te melden. (Het kan zijn dat je even F5 moet gebruiken om de nieuwe stylesheets te laden…)

Verder vieren we onze vierde verjaardag de komende twee weken nog met enkele bijzondere artikelen, recensies en winacties. En aan het einde van alle festiviteiten staat nog een extra verrassing te wachten. Misschien vinden jullie in de huidige layout hier al een aanwijzing voor? Hou de komende twee weken FantasyWereld dus weer goed in de gaten!


Over goden en reuzen

Over goden en reuzen is een hervertelling van de bekende Noorse mythen. Het gaat over het begin van de wereld tot aan de Ragnarok, het einde ervan. Alle avonturen en speurtochten van de vele Noorse goden en halfgoden in deze tijd worden vermeld. En wat voor avonturen zijn het! Iedereen kent wel de goden Odin, Thor en natuurlijk de half-god (en fulltime-deugniet) Loki. Maar weet je ook hoe de aarde volgens de Edda is ontstaan? En hoe Thor eigenlijk aan zijn machtige hamer Mjölnir kwam? En bovenal: door wat voor dieren Freya’s koets getrokken word?


Voor de YA week hadden we nog steeds prijswinnaars tegoed van onze winacties met De IJzerlegendes en De Kroon van de Tearling. Deze mooie titels, beschikbaar gesteld door respectievelijk Harlequin Holland en Boekerij, konden op veel enthousiaste inschrijvers rekenen. De gelukkigen zijn nu geloot:

De IJzerlegendes: A. Kolijn, V. Verloop, D. Winkler.
De Kroon van de Tearling: V. Spaans

Heel veel plezier met het lezen van deze mooie verhalen en uiteraard danken we de uitgevers voor het ter beschikking stellen. Niet gewonnen? Waag nog eens een kansje voor de nog lopende winacties voor een gesigneerd exemplaar van De Tijdwachter, of vrijkaartjes voor Elfia (zie berichten hieronder).


winelfia.jpg

In het weekend van 25 en 26 april staat Nederlands grootste fantasyevenement weer op de agenda: Elfia! Bezoekers kunnen zich tijdens beide dagen laten verwonderen in een wereld vol magische snuisterijen en toernooien. Het thema van dit jaar is Game of Thrones. Laat je fotograferen door HBO op de Iron Throne of kom naar de lezing en signeersessie van Josef Altin (Pypar). Het kasteel zelf is (voor een kleine meerprijs) tijdens het evenement ook te bezoeken.

Ook de wereldberoemde kunstenaars Brian and Wendy Froud zullen een glimp laten zien van hun magische wereld van elfen. Zij zullen tekeningen, sculpturen en verhalen laten zien uit hun nieuwste boek ‘Brian Froud’s Faeries’ Tales’, terwijl ze ook open zullen staan voor de meest uiteenlopende vragen en antwoorden.

Op FantasyWereld maak je kans op twee kaartjes om gratis aanwezig te zijn op een van deze twee dagen naar keuze. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een mailtje sturen naar inzendingen [at] fantasywereld.nl met als onderwerp: Elfia. Deze winactie loopt nog tot en met 19 april!


9789021457383

Thomas is vastbesloten om Wicked te laten boeten voor wat ze hem en zijn vrienden aangedaan hebben. Zonder mededogen heeft deze organisatie bezit genomen van hun leven en gebruikt voor hun testen. Ze hebben Thomas alles afgepakt: zijn identiteit, zijn geheugen en het vertrouwen in zijn beste vriendin. Wicked wil met de overgebleven Laarders gaan samenwerken en zegt dat de beproevingen er bijna op zitten, er is slechts één laatste test. Thomas wil daar niet aan meewerken, Wicked heeft hem al te vaak voorgelogen en gemanipuleerd. Samen met een aantal vrienden weet hij te ontsnappen naar Denver, waar ze hulp hopen te vinden. Maar Wicked laat het er niet bij zitten en zet het leven van zijn vrienden op het spel om Thomas over te halen om terug te komen.


wintijdwachter.jpg

De Tijdwachter is het derde deel in de serie over de Bieb-bende. Ook in dit deel beleven de vijf kinderen weer een bloedstollend avontuur. Terwijl de Man met de Bijl ze op de hielen zit, moeten ze uitzoeken hoe ze de derde Hemelrijder kunnen redden én op zoek gaan naar het ontbrekende onderdeel van het Rad van de Tijd. Zullen ze ooit nog thuis komen?

Maak kans op een gesigneerd exemplaar van dit boek door een mailtje te sturen naar inzendingen [at] fantasywereld.nl met als onderwerp De Tijdwachter. Vergeet niet je adresgegevens te vermelden. Deze winactie loopt nog tot en met 15 april.


9789082190915

De Bieb-bende is een avonturenserie over 5 kinderen. Iedere maand moeten ze een hemelrijder redden, altijd op de drieëntwintigste. Hiervoor krijgt de Bieb-bende telkens drie aanwijzingen. Het is een zware taak, want de Man met de Bijl deinst voor niets terug om hen te stoppen. Hij probeert de kinderen op alle mogelijke manieren te dwarsbomen Met gevaar voor hun leven hebben ze al twee van de hemelrijders weten te bevrijden. In het derde deel van de serie, De Tijdwachter, wachten de kinderen vol spanning op hun nieuwe opdracht.  Wanneer ze voor een cultuuropdracht van school in een museum zijn krijgen ze onverwacht een boodschap.